UPDATE 2! DNA îi cere lui Tăriceanu toate înscrisurile Senatului din 2014 și 2015 referitoare la penali: Refuzul constituie infracţiune

DNA a cerut Senatului, cu avertizarea că „refuzul constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei”, să îi predea toate înscrisurile întocmite în anii 2014 şi 2015 ca urmare a solicitărilor privind avizul cerut pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada respectivă.

Două cereri similare transmise în cazul Șova au eșuat, Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului, declarând public că el nu acceptă asemenea lucru de la orice procuror, ci vrea o solicitare de la  ministrul Justiției. 

UPDATE 22 aprilie: Hotărârea Senatului privind salvarea lui Șova a fost publicată în Monitorul Oficial. Totodată, Tăriceanu a transmis la DNA toate înscrisurile cerute.

„Subliniem că afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi al Ministerului Justiţiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi membri ai parlamentului). Or, în situaţia de faţă, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, aceleaşi care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituţii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă”, precizează DNA.

DNA vrea ca aceste documente cerute în 16 aprilie să fie predate “în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 22 aprilie”, avertizând că “refuzul de punere la dispoziţia DNA a înscrisurilor arătate mai sus constituţie infracţiune de obstrucţionare a justiţiei prevăzută de art. 271 alin. 1) lit. b) Codul penal”.

“Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia «în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă»”, precizează DNA, într-un comunicat.

Totodată, DNA a trimis o nouă cerere preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind predarea, în cel mai scurt timp, a înscrisurilor privind cazul senatorului PSD Dan Şova.

Totul se întâmplă în urma respingerii, de către Senat, a solicitării DNA, din 13 martie, de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, cercetat pentru 3 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

DNA menţionează, în noua cerere, că alte două solicitări similare au fost trimise preşedintelui Senatului, de către procurori, la 9 aprilie și 14 aprilie, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

Tăriceanu se joacă cu Constituția

Tăriceanu a fost obligat de Curtea Constituțională a României (CCR) să publice în Monitorul Oficial o hotărâre privind refuzul Senatului de a încuviința reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, după ce acesta a falsificat facturi și a distrus probe din dosar.

Președintele Senatului a sperat până în ultima clipă că va scăpa basma curată din „afacerea Șova”, adică fără să semneze niciun document pentru rezultatul ilegal al votului din Senat.

Tăriceanu, ca reprezentant al PLR, care are 19 parlamentari, nu a fost invitat astăzi la consultările de la Cotroceni cu președintele Iohannis.

UPDATE: În Senat sunt 17 penali cercetaţi de procurori sau trimiși deja în judecată:

– tata-socru Ilie Sârbu 

Tudor Chiuariu

–  Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre

Ionuț Elie Zisu

Sorin Constantin Lazăr

Gigi Chiru

Ecaterina Andronescu

Șerban Mihăilescu

Alexandru Cordoș

– Dan Şova, cercetat în două dosare penale: cel al contractelor ilegale de avocatură cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni şi în dosarul traficului de influenţă pentru Hrebenciuc

 Marius Isăilă

 Victor Mocanu

Mircea Banias

Corneliu Dobrițoiu

Iosif Secășan 

Nicolae Bădălău

Olosz Gergely.

Senatorul Varujan Vosganian a fost scăpat de urmărirea penală, după ce Senatul a respins, pentru a doua oară, cererea DNA privind avizul necesar începerii urmăririi penale a acestuia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.