DNA: Încă 5 corupţi puşi sub control judiciar în dosarul Căncescu

Procurorii DNA au dispus, astăzi, începerea urmăririi penale sub control judiciar în cazul altor 5 persoane, printre care și funcționari ai Consiliul Județean (CJ) Brașov, în dosarul de corupție în care sunt acuzați baronul PSD Aristotel Căncescu și deputatul PC Ion Diniță. Este vorba despre Claudia Corina Crăciun, director executiv al Direcției Administrație Publică Locală din cadrul CJ Brașov şi despre Cristian Emil Cirică, Mircea Constantin Popa, Ioan Boțoman și Maria Gheorghieș, toţi acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anterior, în același dosar au fost puși sub acuzare președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, Radu Ispas, administrator public al județului Brașov, Gabriel Bâgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Brașov și deputatul Ion Diniță.

Căncescu a scăpat de arestarea preventivă, după ce judecătorii instanţei supreme au decis că poate fi cercetat sub control judiciar. Tot sub control judiciar se află şi vicepreşedintele CJ Braşov, Mircea Pascu.

Faptele celor enumeraţi mai sus au fost comise în perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, iar Căncescu și Ispas și-au folosit funcția publică de autoritate locală pentru interesele proprii și ale firmelor SC Gotic SA și SC Ramb Sistem SRL.

Aceste două firme dețineau cvasi-totalitatea contractelor derulate cu CJ Brașov, întrucât le erau acordate preferențial, prin încredințare directă, ca urmare a dispoziției inculpatului Căncescu, spun procurorii.

Astfel, firma SC Gotic SA, reprezentată de Ion Diniță, a primit, în perioada 2006-2007, două contracte care aveau ca obiect întreținerea, reparația și salubrizarea drumurilor județene, respectiv execuția, finalizarea și întreținerea drumului Rupea-Racos.

Valoarea celor două contracte a fost mărită artificial de mai multe ori, prin semnarea unor acte adiționale, documentele fiind semnate din partea CJ Brașov de Aristotel Căncescu, Emil Cirică și Claudia Crăciun.

Facturile au fost plătite prin ordine de plată semnate de Căncescu, iar din înscrisurile depuse la dosar de Consiliul Județean a rezultat că la decontarea acestor sume de bani au stat situații de lucrări semnate de Ioan Boțoman, în calitate de diriginte de șantier.

Prejudiciul calculat de DNA în cazul celor două contracte se ridică la peste 7 milioane euro.

De asemenea, în perioada 2007-2008, între CJ Brașov și SC Ramb Sistem SRL, administrată de Gabriel Bâgiu, au fost încheiate contracte pentru realizarea investiției ‘Reabilitare, amenajare refuncționalizare Complex de agrement Tâmpa’, în valoare de 8.082.044 lei, și un alt contract, de 1.739.762 lei, privind realizarea investiției ‘Amenajare suprafețe de joc – terenuri sportive la Liceul Andrei Șaguna’.

În cazul acestor contracte, procurorii susțin că reprezentanții CJ Brașov, printre care se afla și Emil Cirică, director executiv DIUAT, au acceptat plata unor sume nejustificate. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.