DNA: Lichidator judiciar, reţinut pentru şpagă

Petre Cătălin Costin, lichidator judiciar desemnat de Tribunalul Specializat Argeș să administreze procedura simplificată de insolvență în cazul unei societăți comerciale, a fost reţinut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Pitești, pentru 24 de ore (din data de 14 martie, ora 03:45, până în 15 martie la aceeaşi oră), sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale). El a pretins şi primit şpagă de la administratorul firmei 10.000 de lei ca să retragă acțiunile formulate deja la instanța de judecată pentru anularea unor transferuri patrimoniale.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori rezultă că inculpatul a fost desemnat la data de 09.04.2013 lichidator judiciar şi, în acest context, el a pretins de la administratorul firmei în cauză suma totală de 10.000 lei pentru „a nu întreprinde demersurile necesare de angajare a răspunderii personale a administratorului, precum și pentru a nu fi anulate transferuri patrimoniale efectuate de administrator în dauna creditorilor”.

„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că inculpatul Costin Petre Cătălin a pretins cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei, din care a primit ulterior, în mai multe tranșe, suma de 5.500 lei, astfel :

1. În cursul lunii aprilie 2013, inculpatul a pretins de la administratorul societății comerciale suma de 4.500 lei (reprezentând procentul de 15% din valoarea totală a datoriilor firmei), pentru ca, în calitatea sa de lichidator judiciar, să nu-și îndeplinească îndatoririle sale, privind efectuarea demersurilor necesare atragerii răspunderii personale a administratorului .

În cursul lunii mai 2013, inculpatul Costin Petre Cătălin a primit din banii pretinși, cu acest titlu, suma de 1.000 lei.

2. În data de 16.12.2013, inculpatul Costin Petre Cătălin și-a majorat solicitarea inițială, cu motivația că au apărut împrejurări pe care nu le-a cunoscut în debutul derulării procedurii de insolvență a firmei, respectiv înstrăinarea de către administrator a unor bunuri mobile ale societății, stabilind cu titlu de mită suma totală de 10.000 lei

Întrucât în luna aprilie 2013 a fost achitată suma de 1.000 lei, inculpatul a solicitat să i se mai remită efectiv suma de 9.000 de lei în două tranșe de câte 4.500 lei”, precizează DNA.

La data de 19.12.2013, Costin a primit o tranșă de 4.500 lei de la administratorul firmei respective, iar la data de 13.03.2014,  restul de 4.500 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală şi este acum prezentat Tribunalului Argeș, cu propunerea de arestare preventivă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.