DNA: Mazăre, urmărit penal în 3 noi dosare pentru abuz în serviciu

Radu Mazăre, primarul Constanţei, nu scapă de justiţie la capitolul retrocedări ilegale de terenuri. După ce ieri a aflat de la judecătorii Curţii de Apel Bucureşti că la 1 aprilie va fi următorul termen în dosarul aflat pe rol şi care se va judeca potrivit noilor reguli din Codul Penal – „Deci staţi liniştiţi, nu se prescrie, ne judecăm” -, astăzi a fost chemat de procurorii DNA Constanţa pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărit penal în alte 3 dosare. Astfel, în perioada 2009-2014, primarul Mazăre a săvârşit 3 fapte de abuz în serviciu: a refuzat să pună în posesie, în baza unor hotărâri judecătoreşti, doi proprietari, iar altuia i-a dat în compensare un teren mult mai mic decât cel pe care îl avea de recuperat. Pe româneşte, edilul a interpretat cum a vrut el hotărârile judecătoreşti.

În noile dosare, alături de Radu Mazăre sunt urmăriţi penal şi doi funcţionari ai Primăriei Constanţa – la data faptelor -, precum şi avocatul Racu, membru în Comisia de aplicare a Legii 10 (a retrocedărilor). Încă o persoană din primărie este cercetată, dar nu s-a decis încă începerea urmăririi penale asupra sa, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Iată comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

1. MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al mun. Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracțiuni:

– abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

– două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice;

2. MARICA ION și DOSPINESCU RAMONA-DANIELA, la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracțiuni:

– abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

– abuz în serviciu contra intereselor publice;

3. RACU CONSTANTIN, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:

– abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;

– abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile cu privire săvârşirea următoarelor fapte de către suspecţi:

În perioada 17 martie 2009 – 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa.

Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.

Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ștefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziție, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial.

Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate.

La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentință civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun. Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p.

Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ștefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafață de 50 m.p. (ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafață de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanța, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanța.

Dispozițiile din datele de 31 iulie 2009 și 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion.

Suspecţilor Mazăre Radu Ştefan, Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela şi Marica Ion li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală.

În aceeaşi cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile”.

Cu haine kaki şi beretă roşie

La  ora 14.00, când a ieşit de la DNA Constanţa unde a stat aproximativ 15 minute, : Radu Mazăre, îmbrăcat în hainele kaki şi purtând pe cap bereta roşie, a anunţat că i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în 3 noi dosare legate de retrocedări de terenuri.

Radu Mazăre a spus că nu a primit nicio restricţie din partea procurorilor anticorupţie şi că procurorul care se ocupă de cazul său este acelaşi care îl anchetează şi pe şeful Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicușor Constantinescu.

Primarul Constanţei a explicat şi acuzaţiile care i se aduc în cele trei noi dosare penale legate de retrocedarea unor terenuri.

“Două bazaconii şi o bălmăjeală”

“Au fost două speţe legate de terenuri şi mai este o a treia. Unele sunt bazaconii și o a treia, cu doi care s-au judecat, trebuia predat un teren, nu s-a predat, au fost niște cheltuieli de judecată, o bălmăjeală de asta. Zice procurorul că trebuia să-i fi predat terenul unuia și fiindcă nu i l-am predat, instanța a obligat primăria la cheltuieli de judecată și niște despăgubiri de câteva zeci de mii de lei. Și eu sunt vinovat pentru asta.  Trebuia să fi predat terenul unuia şi, fiindcă nu i l-am predat, instanţa a obligat Primăria la cheltuieli de judecată şi despăgubiri de câteva zeci de mii de lei şi eu sunt vinovat pentru asta, dar nu ştiu amănunte, trebuie să mă duc la birou. Am lua la cunoştiinţă învinuirile şi mi-a spus că, dacă doresc, să vin să dau o declaraţie; dacă nu, să înaintez un memoriu în care să explic”, spus Mazăre.

Despre memoriul cerut de DNA, edilul a spus că se va consulta cu avocatul.

„Nu există nicio plângere, oamenii sunt mulţumiţi”

La cererea jurnaliştilor de a le da amănunte despre cazurile din dosare, Mazăre a spus anterior intrării în sediul DNA Constanţa: “Este ca în zicala ‘Foaie verde de dai n-ai, ia nu da să vezi cum ai’. E vorba despre – dar nu ştiu dacă am voie să vă spun pentru că m-a certat avocatul, întrucât conform noului Cod penal nu mai ai voie să spui în momentul anchetei despre ce te anchetează. E vorba despre un doctor care a fost moştenitorul bunicii sale şi a avut 300 mp şi i-am dat retrocedare cu hotărâre de instanţă, i-am dat un teren în compensare şi în hotărârea de instanţă spunea s-o trimitem la Fondul Proprietatea, pentru că noi în data respectivă nu aveam terenuri. Am dat dispoziţia după trei luni, când aveam terenuri. Legea spune că dacă ai teren, să-i dai teren. E un doctor, nu-i dau numele, e un medic dermatolog din Constanţa, sunt 4-5 dermatologi în Constanţa, îl ştiţi”.

“Şi al doilea (dosar, n.r.) este un nene care a avut o notificare de 100 mp, tot moştenitor, tot al unei bunici sau ceva de genul ăsta, i-am dat 60 de metri, pentru restul l-am trimis la Fondul Proprietatea. Mi-a dat Prefectura înapoi, mi-a zis să scriu suprafaţa, am scris suprafaţa, procurorul n-a văzut-o şi a zis că l-am prejudiciat şi a început urmărirea penală. Deci cam asta ştiu eu din poveşti, a adăugat Mazăre.

“DNA s-a autosesizat ca și în dosarul mare de ieri, când am fost la București. Nici acolo nu e nicio plângere, nimeni nu se consideră păgubit, nimeni nu spune că i-am cerut ciubuc, dar ăsta e sistemul”, a adăugat el.

„DNA acţionează la ordin”

Mazăre s-a lansat, ca de obicei, în acuzaţii la adresa DNA, spunând că procurorii anticorupţie  “acţionează la ordin”.

“Din câte ştiu eu nu există decât în vreo două ţări europene, ori la maniera în care acţionează la ordin, de zece ani, numai la un anumit spectru al politicii, nu e în regulă ce se întâmplă. Spre exemplu, în dosarul lui Nicuşor, în care l-au ridicat ca pe un animal, fusese cercetat de Parchet şi primise NUP, după care s-au reautosesizat şi au redeschis dosarul. E bătaie de joc”, a reclamat primarul Constanţei.

“E o bagabonţeală a procurorului”

În celălalt dosar, pentru care a avut termen marţi, Mazăre a spus că atitudinea procurorului este “o bagabonțeală”, pentru că le-a cerut judecătorilor să nu mai fie efectuată o expertiză, așa cum se stabilise anterior, privind evaluarea terenurilor retrocedate de Primăria Constanța, susținând că obiectivele acestei expertize nu au fost stabilite de instanță, ci de către inculpați.

“Este o bagabonțeală. Adică să vii și să soliciți în instanță să nu se mai efectueze expertizele, când instanța a aprobat acest lucru… Când tu nu ai făcut o expertiză și să vrei să mă judeci pe mine – că nu mă judecă pentru mită, nu mă judecă pentru corupție, mă judecă pentru subevaluări – și să nu permiți să aflăm adevărul. Să vii să spui că nu este nevoie este o bagabonțeală”, a spus Mazăre, la ieşirea din sala de judecată.

Instanța a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului pentru a se identifica regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanța și stațiunii Mamaia din 1998 până în prezent. 

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, pentru restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța şi Mamaia – plajă și faleză.

Procurorii anticorupţie arată că, prin faptele săvârșite de cei 37 de inculpați s-a cauzat un prejudiciu de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro  în dauna municipiului Constanța.

Pe de altă parte, Inspecţia Judiciară pare surdă la acuzaţiile lui Mazăre împotriva DNA. Nu la fel a procedat în cazul lui Nicuşor Constantinescu – care, e drept, a cerut printr-un comunicat al CJ Constanţa ca Parlamentul să desfiinţeze DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.