UPDATE! DNA: Primarul inventator Romeo Stavarache, reţinut cu doi complici pentru mită

Încă un liberal de vârf este dovedit de procurorii anticorupţie: primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reţinut, astăzi, la DNA, pentru 5 fapte de luare de mită, săvârşite în perioada 2008 – 2011. Poate aşa se explică de ce parlamentarii PNL au votat, ieri, declaraţia de demisie a preşedintelui Traian Băsescu, pe care şeful statului a catalogat-o astăzi drept o “fraternizare cu clanul Bercea”. Alături de Stavarache au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore doi complici. Toţi trei vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bacău, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ora 23.00: Curtea de Apel Bacău a decis deja, în această seară, ca primarul Stavarache să fie cercetat sub control judiciar. Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi contestată de procurori în 48 de ore, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din București.

Cei doi oameni de afaceri, Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, au fost eliberaţi şi ei.

Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacău din anul 2004 şi conduce organizaţia judeţeană a PNL, fiind şi vicepreşedinte al partidului. Înainte de a se înscrie laliberali, Stavarache a fost membru PUR (actualul PC).

Potrivit paginii de internet a Primăriei Bacău, Stavarache are 16 brevete de invenţii şi mai multe medalii de aur la Salonul Mondial al Invenţiilor.

Este a doilea primar PNL prins cu mita în acest mandat, primul fiind deja condamnat la 4 ani de închisoare cu executare – Emilian Frâncu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

– STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacău, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită; 

– GOIAN LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită; 

– CENUȘĂ LIVIU VASILE, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracţiuni de complicitate la luare de mită 

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

În cauză se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane. 

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I. 

Inculpaților Stavarache Romeo, Goian Liviu și Cenușă Liviu Vasile li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 26 iunie 2014, la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.