DNA: Şeful Antifraudă, vicepreşedinte al ANAF, a luat MITĂ 5.000 de euro

Romeo Florin Nicolae, şeful Direcţiei Generale Antifraudă şi vicepreşedinte al ANAF, este urmărit penal de procuroprii DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă, după ce în 2010 a pretins şi primit mită 5.000 de euro de la reprezentantul unei firme pentru a-i soluţiona favorabil o contestaţie împotriva unei decizii de impunere.

Concret, el a primit şpagă pentru a interveni la factori de decizie din ANAF ca să i se diminueze firmei respective de la 13 milioane de lei la 1 milion de lei obligaţile de plată la bugetul statului. 

La vremea respectivă, Romeo Florin Nicolae avea calitatea de consilier superior în ANAF – Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, dar a fost promovat de premierul Victor Ponta.

UPDATE: După câteva ore de audiere, şeful Antifraudă a fost dus să asiste la percheziţionarea apartamentului său din Ploieşti şi a casei pe care o deţine într-o zonă rurală din jud. Prahova. La final, Nicolae va fi readus la DNA Ploieşti, unde procurorii vor decide dacă iau vreo măsură preventivă faţă de el.

Între timp, preşedintele ANAF Gelu Ştefan Diaconu i-a cerut premierului Victor Ponta suspendarea din funcţie a acestuia. 

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că Nicolae a fost denunţat chiar de reprezentantul firmei în cauză şi că după ce a primit şpaga, “ANAF – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor a desfiinţat parţial decizia de impunere, în sensul diminuării obligaţilor de plată de la bugetul statului, de la suma de 13.034.043 lei la suma de 1.097.923 lei”.

Romeo Florin Nicolae este audiat la DNA Ploieşti începând cu ora 15.00. Când a sosit – împreună cu avocat -, el le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la intrarea în sediul instituţiei că nu a făcut nimic ce i s-ar putea reproşa.

Numit de Ponta să combată evaziunea fiscală

Nicolae a fost numit de premierul Victor Ponta în august 2013 în funcţia de vicepreşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, şi coordonator al Direcţiei Generale Antifraudă – structură nou-înfiinţată în scopul combaterii evaziunii fiscale.

În perioada iunie-august 2013, Nicolae fusese numit la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor. Anterior, el a fost director general adjunct la Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din cadrul ANAF iar înainte a fost consilier la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF.

Avere

Potrivit declaraţiei de avere depusă în iunie 2015, Nicolae deţine:

– un apartament de 115,9 mp în Ploieşti, din anul 2004

– o casă de 142 mp primită ca donaţie de la părinţi în 2012

– pe numele soţiei, Adriana Nicolae, figurează şi un apartament de 50,36 mp, dobândit în 2012 în urma unei succesiuni, precum şi un teren intravilan de 1.260 mp şi unul extravilan de 5.933 mp, ambele în Prahova

– două autoturisme – un Peugeot cumpărat în 2007 şi un BMW achiziţionat în leasing în 2011.

– un contract de leasing de circa 20.500 euro la Porsche Leasing, pentru perioada 2013-2017.

– depozite bancare de aproape 25.000 de euro şi circa 29.500 de lei, în posesia cărora a intrat prin succesiune, precum şi cu un depozit bancar de 1.000 lei deschis în acest an.

– venituri de 47.580 de lei din salariul obţinut anul anterior de la ANAF sector 5 Bucureşti, iar soţia a încasat 76.612 lei ca salariu de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova.

– Nicolae a mai obţinut în anul anterior 13.069 lei din indemnizaţia de membru al AGA la Compania Naţională “Loteria Română” şi 41.516 lei din indemnizaţia la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.observatorulph.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.