UPDATE 2! DNA: Vâlcov a luat mită 2 milioane de euro

DNA a început urmărirea penală împotriva ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, pe care îl acuză că a primit în perioada 2010-2013 șpagă 2 milioane de euro, pe vremea când era primar al municipiului Slatina (până în iunie 2012) și în 2013 ca senator PSD.

UPDATE: Actualul primar al Slatinei, Minel Prina, a fost reținut în această noapte de procurorii DNA, acuzat că a fost complicele lui Vâlcov pe vremea când acesta era primar iar el viceprimar. Un alt suspect a fost reținut, ambii urmând a fi prezentați în 14 martie Instanței Supreme, pentru a fi arestați 30 de zile.

În acest dosar au fost puse sub control judiciar două persoane, care cel mai probabil i-au denunțat pe cei trei.

UPDATE 14 martie: Ponta exclude demiterea lui Darius Vâlcov.

“Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal (la care Darius Vâlcov a avut și va continua să aibă un rol determinant !). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preț și în orice conjunctură politică ! Dezvoltarea economică a țării este direct legată de adoptarea și implementarea acestui nou Cod — posibilă datorită muncii oamenilor din această țară și rezultatelor guvernării din 2012-2015 !”, a scris Ponta în această dimineață pe pagina sa de Facebook.

Totodată, nici Vâlcov nu are de gând să demisioneze din Guvern.

O parte din șpagă a fost primită în mod direct de Vâlcov de la un om de afaceri cărui i-a acordat preferențial contracte de la Primăria Slatina. Din 2012, afaceristul a intrat însă într-o ”jenă financiară” și cei doi au găsit o altă metodă.

„Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfășoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”, precizează DNA.

20% „comision” din bani publici

Ca și Vanghelie, Vâlcov este acuzat că a trucat licitații și a perceput „comision” 20% din valoarea contractelor din bani publici acordate preferențial.

Vâlcov a fost ridicat de procurorii anticorupție la ora 18.00, imediat după emisiunea de la B1 TV la care participase. Dus la sediul DNA pentru audieri, el a refuzat să facă orice declarație timp de o oră, până a venit avocatul său.

Anchetatorii îl acuză că o parte din mită a primit-o în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei, prin intermediul unor firme.

DNA nu cere arestarea preventivă sau la domiciliu a ministrului Vâlcov, dar simpla urmărire penală a acestuia într-un dosar de corupție, chiar dacă până la sentința definitivă beneficiază de prezumția de nevinovăție, aruncă o pată neagră asupra Guvernului Ponta 4.

Guvernul Penalilor

Victor Ponta a avut parte în cabinetele sale de 9 miniștri corupți – în afară de incompatibilul Mircea Diaconu, care a rezistat mai puțin de două luni în funcția de ministru al Culturii, deoarece a primit sentința definitivă.

Relu Fenechiu a fost numit ministru al Transporturilor în ciuda faptului că era deja trimis în judecată în dosarul Transformatorul, el fiind condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, caz unic în Europa de ministru în exercițiu condamnat la pușcărie.

Daniel Chițoiu și Varujan Vosganian sunt alți doi miniștri penali, care însă au fost salvați de începerea urmăririi penale prin votul colegilor din Parlament.

Ovidiu Silaghi este acuzat de DNA că a luat șpagă 200.000 de euro de la patronul Romstrade, Nelu Iordache, care l-a și denunțat.

Ecaterina Andronescu este cercetată penal pentru luare de mită și spălare de bani în dosarul Microsoft, alături de alți 8 foști miniștri. Senatul a aprobat însă pentru ea și pentru Șerban Mihăilescu solicitarea DNA de începere a urmăririi penale.

Dan Nica face parte și el din lotul foștilor miniștri acuzați în dosarul Microsoft, însă cum este europarlamentar, DNA așteaptă din septembrie 2014 avizul Parlamentului European pentru a-l putea urmări penal pe fostul ministru al Comunicațiilor.

Dan Șova are două dosare penale deschise de procurorii anticorupție, iar în primul dintre ele a falsificat chitanțe și a șters probe, astfel că DNA a cerut chiar astăzi arestarea lui preventivă.

Vedeta penală a Cabinetului Ponta este însă vicepremierul și ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, cel care împarte banii publici baronilor locali ai PSD din primării și Consiliile Județene câștigate de candidații USL.

Dragnea este artizanul fraudelor de la Referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu, fiind trimis în judecată în toamna lui 2013.

La termenul de acum 3 zile a fost audiat la proces și premierul Ponta, în calitate de președinte al PSD.

Iată comunicatul integral al DNA referitor la infracțiunile comise de Darius Vâlcov:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, primar al municipiului Slatina, la data faptei, în prezent Ministru al Finanțelor Publice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.

În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a 3 contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul unor persoane față de care se desfășoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.