DNA: Vanda Vlasov, urmărită penal în dosarul tatălui

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au început urmărirea penală față de Vanda Vlasov, fost prim-vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional şi fiica lui Mihail Vlasov, acuzată de instigare la fals intelectual. În același dosar sunt urmărite penal Daniela Domnica Pop, asistent arbitral șef adjunct în cadrul Curții de Arbitraj, și Cassandra Chirilă, secretară în cadrul aceleiași instituții până la data de 12 mai, ambele pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Prin rechizitoriul emis în 7 aprilie, DNA l-a trimis în judecată în stare de arest preventiv – acum în arest la domiciliu – pe Mihail Vlasov, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență.

Acesta a pretins de la un martor denunțător, în 13 martie 2014, un milion de euro şpagă pentru a-i aranja un dosar la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț, al cărui membru era.

Anchetatorii l-au prins în flagrant în 18 martie, când primea 200.000 euro din suma convenită cu cel care l-a denunţat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Vlasov şi-a tras fata în ilegalităţi

“În 12 mai, CCIR a formulat o sesizare la DNA prin care arăta că toate documentele care ar fi fost comunicate către parchet în perioada 21 martie și până în prezent și care poartă semnătura și viza organelor de conducere actuale ale CCIR sunt emise fără a fi îndeplinite condițiile legale de reprezentare. Această sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanență informată de faptul că, prin interpuși (rude ale fostului președinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearcă comunicarea unor documente care nu reprezintă realitatea și implicit nici voința reală a conducerii actuale”, se arată în comunicatul DNA.

DNA precizează că s-au solicitat lămuriri Curții de Arbitraj și că a rezultat că, în 28 aprilie, această organizație a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverințe din care să rezulte “dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri – anul 2008 și până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanțelor de arbitraj”.

Secretara, complice

“Ca răspuns, Cassandra Chirilă, secretară, a întocmit un înscris în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nicio instanță de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiind remisă Vlandei Vlasov – fără a verifica în totalitate evidențele electronice și scriptice existente la nivelul Curții de Arbitraj Comercial Internațional și fără a o prezenta conducătorului instituției spre verificare, avizare și semnare. În plus, la momentul în care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a înmânat lui Chirilă Cassandra și un ‘model de adeverință’. Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanța care judecă dosarul în care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată”, menționează anchetatorii.

Curtea de Arbitraj, de această dată sub semnătura actualei conduceri, a comunicat că până la 12 mai “adeverința solicitată de Vlasov prin cererea din 28 aprilie nu a fost eliberată”.

Daniela Pop, asistent arbitral șef adjunct, a pus capacul “afacerii”

Pe de altă parte, procurorii susțin că, în jurul datei de 15 aprilie, Daniela Pop, asistent arbitral șef adjunct, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de tatăl acesteia prin care solicita eliberarea unei adeverințe din care să reiasă că nu a făcut parte din completele instanței de arbitraj comercial.

“La insistențele și presiunile Vandei Vlasov, în aceiași zi și fără efectuarea unor verificări complete, Daniela Pop a eliberat, fără știința conducerii instituției, o adeverință pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate. Din verificările efectuate a rezultat că acest înscris a fost folosit de Mihail Vlasov pentru termenul de instanță din 22 aprilie, aspect confirmat de conținutul încheierii de amânare a pronunțării din acea dată. Prin încheierea din 24 aprilie, ÎCCJ a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Vlasov, cu cea a arestului la domiciliu”, arată DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.