Dosarul baronului Nicolescu va fi REJUDECAT

Baronul PSD de Argeş, Constantin Nicolescu, a aflat astăzi, când aştepta sentinţa definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), că dosarul său va fi REJUDECAT la Curtea de Apel Bucureşti – cea care l-a condamnat în 11 noiembrie 2013 la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, după ce instanţa inferioară, Tribunalul Bucureşti, emisese în 28 mai 2013 o sentinţă cu totul neaşteptată: 1 an de închisoare, cu suspendarea pedepsei. Astfel, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu va afla prea curând deznodământul în dosarul pe care i l-a instrumentat acestui politician de rang înalt.

Găsit incompatibil de ANI şi cu sentinţă definitivă a ÎCCJ, care a confirmat raportul inspectorilor de integritate, Nicolescu a fost revocat din funcţia de preşedinte al CJ Argeş în 24 februarie a.c., prin decizie a prefectului judeţului.

Nicolescu a atacat decizia la începutul lui martie, dar a renunţat la proces o săptămână mai târziu, după ce primul termen de judecată fusese programat pentru septembrie.

Aşadar, el nu mai deţine în prezent nicio funcţie publică. Asta nu l-a împiedicat să-l întâmpine ieri, la Piteşti, pe premierul Victor Ponta, aflat în vizită şi care a declarat presei că are o consideraţie deosebită faţă de liderul PSD.

A fentat UE la fonduri

Dosarul de astăzi estenumai unul dintre cele pe care Constantin Nicolescu le are pe rolul instanţelor. În acesta, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş a fost trimis în judecată de DNA pentru că a contractat cu acte false 900.000 de euro din fonduri PHARE, pentru reabilitarea a 4 unităţi de învăţământ de pe raza judeţului.

Concret, el a minţit că aceste şcoli au fost afectate de inundaţiile din 2005, deşi Argeşul nu a fost afectat cum s-a întâmplat în judeţe din Moldova.

Infarctul l-a salvat 

Dosarul s-a judecat iniţial la Tribunalul Argeş, dar în februarie 2013, după aproape 2 ani, a fost mutat la Tribunalul Bucureşti. Cauza a intrat în atenţia presei după leşinurile repetate ale lui Nicolescu, produse demonstrativ la audierile de la DNA.

Prima dată s-a întâmplat în 27 ianuarie 2011, după ce a fost reţinut pentru 24 de ore de DNA Piteşti iar Tribunalul Piteşti a admis cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia. Nicolescu nu a stat însă nici 5 minute după gratii, deoarece a fost luat cu salvarea şi dus la Bucureşti, unde a fost operat pe cord, la Spitalul Floreasca, de medicul Şerban Brădişteanu, fost senator PSD.

Făcuse infarct, susţine medicul de casă al corupţilor pesedişti, care l-a salvat de puşcărie timp de o săptămână şi pe Adrian Năstase, după prima condamnare la închisoare cu executare. Cercetat pentru că a încercat să fenteze justiţia, Brădişteanu s-a lecuit – dovadă faptul că nu a mai încercat niciun penal de rang înalt să apeleze la serviciile sale.

Susţinere cu Ponta la comandă

Însă în 2011 nu se terminaseră încă mişcările de susţinere a penalilor la nivel înalt. Astfel, înainte de judecarea recursul formulat de avocaţii lui Nicolescu împotriva mandatului de arestare preventivă, Victor Ponta, pe atunci doar lider PSD, a cerut organizaţiilor partidului din întreaga ţară să picheteze sediile PDL în ziua cea mare.

Aşa s-a şi întâmplat, în 31 ianuarie 2011, la ora 15.00, iar Ponta, pentru a intimida şi mai tare, a mers cu toată trupa la Piteşti, la pichetul din faţa sediului PDL.

De mână cu Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie şi alţi lideri de la centru, care au ţinut discursuri împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc – consideraţi vinovaţi de arestarea lui Nicolescu -, Ponta s-a dat în spectacol în fruntea a câtorva sute de susţinători.

Actualul premier nu mai este atât de vocal astăzi, dar asta nu înseamnă că nu se face scut pentru baroni şi baronaşi, dovadă cazul deputatului Vlad Cosma, pentru care Ponta a votat primul, cu toţi miniştrii PSD după el, împotriva arestării preventive a acestuia.

Fapte

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pentru următoarele infracţiuni:

* folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave – în formă continuată

* fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale CE, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune – în formă continuată

* luare de mită – în formă continuată

* instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, pentru dare de mită în formă continuată, precum şi Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.