UPDATE 2! Dosarul Hrebenciuc: Percheziţii la gen. Mitică Iliescu, fostul şef al SPP. STENOGRAME

Procurorii DNA au descins astăzi în jurul orei 16.50 la locuinţa generalului Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, în dosarul de corupţie în care sunt urmăriţi penal Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Desfăşurarea percheziţiile în cursul după-amiezei sunt rare şi, potrivit procedurilor, ele se pot desfăşura numai până la ora 20.00.

Mandatele de percheziţie în cazul unui dosar cu asemenea vedete politice la vârf în Parlament se dau în baza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în baza unor declaraţii, ceea ce înseamnă că Hrebenciuc sau Şova – ori amândoi – le-au dat ceva indicii anchetatorilor.

UPDATE 22 octombrie: Dumitru Iliescu a revenit mai repede în ţară, dar nu cu avionul, ci cu maşina, iar procurorii DNA l-au ridicat din vamă şi l-au adus astăzi în jurul orei 19.00 la audieri.

UPDATE: Gen. Iliescu a declarat într-o convorbire telefonică purtată astăzi la ora 13.00 cu jurnalista Sorina Matei, dialog difuzat în această seară la B1Tv, că el nu se află în ţară.

Iliescu a arătat că DNA l-a sunat la ora 9.00 să-i spună că este programat să vină la sediu astăzi la ora 12.00, iar când el a spus că va reveni în ţară abia sâmbătă, a fost anunţat că este suspect într-o cauză despre care va fi lămurit atunci.  

În noul Cod Penal, termenul de “urmărit penal” a fost înlocuit cu cel de “suspect”.

Mitică Iliescu a recunoscut că l-a rugat pe Hrebenciuc să-i angajeze fiica, dar a precizat că a făcut acest lucru în virtutea faptului că Hrebe este naşul său la nunta de argint, şi nu contra vreunui serviciu.

Potrivit stenogramelor DNA, Iliescu i-a dat informaţii lui Hrebenciuc despre faptul că acesta din urmă este interceptat dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri forestiere. Informațiile despre dosarele lui Hrebenciuc ar fi provenit de la un ofițer de poliție judiciară care lucra la DNA.

Iliescu i-a promis că „dacă e nevoie, mă pot interesa şi la SRI, şi la DNA”, se arată în stenogramele interceptărilor, aflate la dosar şi apărute în presă.

Drept “onorariu”, Hrebenciuc i-a făgăduit lui Iliescu să-i angajeze fata, de profesie arhitect, într-o instituţie publică. Manevra urma să se desfăşoare prin internediul lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc.

Stenogramele

În 13 august 2014, Dumitru Iliescu i-a precizat lui Viorel Hrebenciuc că are posibilitatea reală de a obține informații prin intermediul unui ofițer de poliție judiciară care activează în DNA și care ar gestiona alături de procurori dosare de maxim interes pentru el și în care sunt cercetate persoane cunoscute la nivelul opiniei publice și aflate în cercul relațional al vicepreședintelui Camerei Deputaților.

Totodată, fostul șef SPP i-a comunicat că respectivul ofițer de poliție are acces la documentele din dosar, precum și din alte dosare penale de interes, întrucât se află în posesia cheii de la fișetul procurorului de caz, apreciind însă că este riscant ca ofițerul de poliție să scoată fizic acte pe care să i le pună la dispoziție, deoarece ar genera suspiciuni în rândul colegilor.

Dumitru Iliescu: (Vorbesc în șoaptă – n.n.) V-am spus că dumneavoastră sunteți pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur și simplu asta e tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

Dumitru Iliescu: Nu știu, nu m-am băgat mai mult și vă spun și de ce. El a spus de ce: Domnule, dacă pun întrebări, șefa mea știe, că a văzut la mine în bibliotecă, în sufragerie, și știe.

Viorel Hrebenciuc: Corect, corect! Da, da, da.

Dumitru Iliescu: Și zice: Dacă mă apuc acum să întreb …

Viorel Hrebenciuc: El unde e acum, că am și uitat?

Dumitru Iliescu: El este acum la sectorul de poliție judiciară și lucrează pe partea judiciară și pe partea de DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Mi-a spus: Domnule, lucrez la…

Viorel Hrebenciuc: În sfârșit, nu contează!

Dumitru Iliescu: Și a venit cu informația asta, știa și de Ponta, și de toți. Știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți ș.a.m.d.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Știa de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta și mandatele pe care să le ia.

Viorel Hrebenciuc: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

Dumitru Iliescu: Mandatul se dă în general pe șase luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Șase luni? Deci sunt încă pe mandat.

Dumitru Iliescu: Dacă este un mandat pe siguranță națională, înseamnă că mai sunt câteva săptămâni, dar se poate prelungi, nașule.

Viorel Hrebenciuc: Păi, la mine se prelungește în mod sigur.

Dumitru Iliescu: Pot să-1 dea și pe o lună, depinde cât au nevoie. Pot să-l dea și pe 3 luni, și pe 6 luni, și pe un an, dar, de regulă, se dă pentru 6 luni de zile.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: (Vorbește în șoaptă – n.n.) Și el mi-a spus: Nu știu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecător, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit și alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră pe mandat. L-am rugat să se documenteze, i-am zis: Documentează-te, vezi și tu dacă poți să afli mai multe.

Viorel Hrebenciuc: Nu, nu.

Dumitru Iliescu: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu știa ce să facă.

Viorel Hrebenciuc: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas din ăsta care să-1 miște acum, Doamne ferește, că îl am pe conștiință pe urmă.

(…)

Dumitru Iliescu: Da, deci el a văzut, o fi știut el că e de la SRI, că nu e de la SRI? El a spus că a văzut tabelul de la DNA, o fi fost și la SRI, dar așa a văzut acolo.

Viorel Hrebenciuc: Nu contează!

Dumitru Iliescu: Însă el mi-a spus că a văzut pe tabel asta. Eu dacă am fost plecat, pe urmă a venit și problema asta, am fost atât de bulversat, că nu am mai putut să mă văd cu ei și să văd despre ce este vorba legat de dumneavoastră.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Acum să vedem despre ce este vorba. Pot să mă interesez și la SRI (vorbește în șoaptă — n.n.), pot să mă documentez și la DNA.

Viorel Hrebenciuc: Mh!

Dumitru Iliescu: Pot să mă interesez. Dacă vreți, pot să vă dau.

Viorel Hrebenciuc: Nu-mi dați, nu știu dacă are rost. Eu acum îmi explic de ce nu îmi răspunde Marius la telefon. El mi-a trimis felicitări, totul, e foarte corect. Bine, a și fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p … mă-si! Eu am pus-o și eu pe chestii din astea.

Dumitru Iliescu: Vă spun că așa e sută la sută, garantat.

Viorel Hrebenciuc: Da, nu, nu. Eu am pus-o pe chestii din astea, că el nu îmi răspunde.

(…)

Dumitru Iliescu: Ce se întâmplă? De ce a venit puțin speriat la mine atunci? A fost o discuție cu procuroarea și procuroarea a întrebat la ce e … Știți că v-am zis de atunci, că l-am ajutat pe soțul ei într-o perioadă.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Și văzând chestia asta el a rămas blocat. El a crezut inițial că dosarul ăla e al dumneavoastră acolo.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: Și pe urmă și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respectiv și erați și dumneavoastră printre ei.

(…)

Dumitru Iliescu: Acum a rămas prietena lui.

Viorel Hrebenciuc: Nu mă deranjează.

Dumitru Iliescu: El e un tip din ăsta foarte corect, muncește mult.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Nu se lasă până nu termină materialul.

Viorel Hrebenciuc: Foarte bine!

Dumitru Iliescu: Și ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil, știind, că e o relație între noi și dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.

Viorel Hrebenciuc: Da, da.

Dumitru Iliescu: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fișetul ei.

Viorel Hrebenciuc: Perfect!

Dumitru Iliescu: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliția pentru diverse acte.

Viorel Hrebenciuc: Frumos, bravo lui! Excelent!

Dumitru Iliescu: Asta e!

Viorel Hrebenciuc: Singurul lucru, să stea liniștit după aia.

Dumitru Iliescu: Eu v-am spus exact așa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, să vă spun sincer, am vrut să vin să mă văd cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.

Viorel Hrebenciuc: Haideți să ne vedem puțin mai des, așa, cam la două, trei săptămâni. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puțin, așa că sunt și eu pe aici, dar din toate părțile vin …

Dumitru Iliescu: Da, știu.

Viorel Hrebenciuc: Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie să se întâmple”. 

Intervenţii la ministrul Agriculturii

Într-un alt fragment, Hrebenciuc îi promite fostului șef al SPP că va interveni pe lângă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru menținerea în funcție a Silviei Despa, funcționar în cadrul Fondului Național de Garantare:

“Dumitru Iliescu: Auziți, cumva pe Silvia Ciornei o știți? 

Viorel Hrebenciuc: O știu, dar nu am văzut-o de câțiva ani. Ce-i cu ea, unde e ea?

Dumitru Iliescu: Ea este la Fondul de Garanție. Fondul Național de Garanție, FNG. 

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Este acolo tot o fată Silvia, îi spune ei Despa, lucrează acolo. 

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: S-a schimbat garnitura acolo și în general unii dintre ei se mai mișcă dintr-o parte în alta. Dacă are posibilitatea, numai dacă are posibilitatea, nimic altceva. 

Viorel Hrebenciuc: Da, o să-i transmit și o să vorbesc cu Bogdan Ciopel, el trebuie să știe. Eu am văzut-o acum când a venit la PC, dar nu mai știam că a rămas pe acolo.

Dumitru Iliescu: Ea se știe cu Bogdan. 

Viorel Hrebenciuc: Da, și am văzut-o pe acolo, m-am pupat cu ea, na, doamna ministru. Dar îi transmit, văd cum fac. Văd exact unde e, nu cumva să fie … Dacă e Cristi Socol… Ia stați puțin!

Dumitru Iliescu: Silvia Despa o cheamă. Soțul ei este Nicu Despa, e colonel. 

Viorel Hrebenciuc: Numai bine, că e ocupat.

Dumitru Iliescu: Dar numai dacă se poate. 

Viorel Hrebenciuc: Stați să vedem unde e ea, dacă ține de Cristi. Este consilierul primului ministrului pe economic, e copil de-al meu.

Viorel Hrebenciuc: Ei, nu fac eu din astea, vă dați seama. L-a crescut pe Andrei, pe Andrei l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni. 

Dumitru Iliescu: Copiii merg pe la ei și au venit la mine ieri.

Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. (Vorbește la telefon: Ce faci, măi, Cristi? Ce faci? Ia zi! A, bravo! Și unde ești acasă, aici sau la Buzău? Am înțeles. Cristi, spune-mi și mie, Silvia Ciornei lucrează cumva pe la tine, pe acolo, pe la garantare? Pe unde e? Da? Aha! Dă-mi un SMS cu numărul ei de telefon. Da, da. Bine, te pup! Pa, pa! – n.n.) Da, e la garantare. Mi-a zis că nu ține de el, dar vorbesc cu Daniel Constantin, că ăla ascultă de mine. 

Dumitru Iliescu: Aha!

Viorel Hrebenciuc: Vorbesc cu Daniel să ne lase în pace. Îl prind eu pe Daniel, imediat ce îl prind, vorbesc cu el. 

Dumitru Iliescu: Să nu uitați numele.

Viorel Hrebenciuc: Silvia Despa. Nu uit. Mihaela Lupu în partea aialaltă și Silvia Despa aici. Dar chiar să scriu Silvia Despa aici, stați așa, că facem altceva (…)”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.