Dosarul “Motorina” pare că se stinge. Tribunalul Braşov l-a returnat către DIICOT, la cererea lui Blejnar

Dosarul “Motorina” în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, va fi returnat DIICOT Braşov pentru refacerea urmăririi penale, a decis, marţi, Tribunalul Braşov. Solicitarea a venit din partea lui Blejnar, care însă nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi nici avocaţii celorlalţi 16 inculpaţi, astfel că sentinţa a fost citită în faţa jurnaliştilor.

În 4 decembrie, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Braşov ca dosarul “Motorina” să fie returnat DIICOT Braşov, “pentru ilegala sesizare a instanţelor de judecată” în cazul său.

Preşedintele Tribunalului Braşov, Alina Mioc, declara atunci că Blejnar a invocat nulitatea urmăririi penale raportat la faptul că nu sunt descrise faptele care se impută nici în rezoluţia de începere a urmăririi penale, nici în punerea în mişcare a urmăririi penale sau în rechizitoriu.

“Altă excepţie invocată de Blejnar a fost aceea că lipseşte urmărirea penală faţă de persoana sa şi că nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat în cadrul urmăririi penale”, mai spunea Mioc.

Amintim că, în septembrie, fostul şef al ANAF şi alţi 16 inculpaţi, plus  6 persoane juridice, au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov. Printre numele sonore, alături de Blejnar se află doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran. Fostul consilier al lui Blejnar, Codruţ Marta, care a fost şi el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpaţi.

Dosarul are 66 de volume cu câte 200-250 de pagini. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

 “În fapt, se reţine că, în perioada martie – iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili” , se preciza într-un comunciat al DIICOT Braşov.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.