Dosarul Nastase, la un nou termen pe 6 iunie. Faptele nu se prescriu pe 10

Instanta de 5 judecatori a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit miercuri seara, in jurul orei 21.00, dupa 12 ore de audiere a tuturor inculpatilor din dosar, un nou termen ce se va judeca pe 6 iunie, pentru recursul dosarului Adrian Nastase – Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. Va fi al 7-lea termen al recursului, dupa 3 ani si 4 luni de la trimiterea in judecata a dosarului, si probabil atunci se va da sentinta definitiva. Nu este vorba despre implinirea termenului de prescriptie avansat de avocati pentru 10 iunie – intrucat presedintele CSM, Alina Ghica, a facut lumina in acest caz la o emisiune la TVR  Info, in care a precizat ca prescrierea faptelor ar veni cel mai devreme anul viitor – ci, pur si simplu, nu mai exista motiv de amanare, iar UE sta cu ochii pe noi.

Elementul de noutate de la termenul de miercuri a fost convorbirea telefonica pe care, potrivit procurorului de sedinta, Nastase ar fi avut-o  pe 22 mai, la 5 dimineata, cu Adrian Grajdan, fostul sef al Inspectoratului de Stat in constructii, inainte ca acesta sa transmita ICCJ adresa prin care a retras ISC din proces si, implicit, sa renunte la recuperarea prejudiciului de 1,8 milioane de euro pe care il suportase institutia.

Ponta: ” Nu am vorbit in viata mea cu Grajdan”

Interesant este ca, dupa acest episod, premierul Victor Ponta a tinut sa declare ca va solicita sa se verifice ca el nu a avut nicio convorbire cu Grajdan.

“Nu am vorbit in viata mea cu domnul Grajdan. L-am dat afara imediat ce a gresit, am retras adresa. Sigur, a fost o problema pentru noi, dar prin tot ce am facut am aratat ca nu a fost vorba, celputin din partea mea, de absolut nimic facut intentionat”, a afirmat seful Guvernului.

Revenind la ICCJ, o noua cerere a avocatilor de recuzare a completului de judecata a fost respinsa. Ce ar mai putea interveni pana pe 6 iunie? Vom vedea.

Alina Ghica, presedinte CSM: “Termenul de prescriere este anul viitor, cel mai devreme”

Oricum, termenul de prescriere a faptelor din dosar nu va fi implinit la 10 iunie, asa cum sustin avocatii lui Nastase, ci “anul viitor, cel mai devreme”, potrivit presedintelui CSM, Alina Ghica.

“Anul trecut, ICCJ a dat o decizie in acest sens, relevata in numeroase rapoarte ale Comisiei Europene si ale Inspectiei Judiciare, in care a stabilit acest lucru: perioada in care o cauza penala s-a aflat pe rolul Curtii Constitutionale ca urmare a invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate nu se ia in calculul termenului de prescriptie al cauzei… in acest sens este decizia ICCJ”, a declarat Alina Ghica in cadrul emisiunii “Plus Unu”, de la TVR Info.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.