UPDATE! Retrocedări ilegale: Doi inculpaţi în arest preventiv, 2 în arest la domiciliu, 2 judecători – sub control judiciar. Ministrul Korodi, în dosar

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție  (ÎCCJ) au decis arestarea preventivă a lui Dan Costin Bengescu și Iosif Kadas, în dosarul retrocedărilor ilegale în care este urmărit penal atât socrul premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu, cât şi “flacăra violet” Viorel Hrebenciuc. În cazul lui Sorin Ion Iacob și Jănică Pernaru, magistrații au decis ca ei să fie cercetați de DNA în arest la domiciliu. 

UPDATE 31 octombrie: Instanţa supremă a decis definitiv ca judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă să fie cercetaţi în libertate, fără măsura controlului judiciar. 

Judecătorii Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, au fost plasaţi sub control judiciar

Decizia nu este definitivă.

UPDATE: În referatul cu propunere de arestare preventivă a magistraţilor apare şi numele actualului ministru al Mediului, Aitila Korodi, care a fost rugat de 4 inculpaţi să intervină pe lângă şeful Romsilva pentru a înlesni retrocedările ilegale. Convorbirea apare în interceptările telefonice.

Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Ordog și Uță, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Procurorii susțin că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu, în sarcina Romsilva, de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.

Procurorii au constatat că, imediat după pronunțarea deciziei civile, Ioan Adam, împreună cu Paltin, Varga, Bengescu și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

Corupţie la vârful PSD

În același dosar, DNA a declanşat urmărirea penală a lui Ilie Sârbu, liderul grupului de senatori PSD din Senatul României, acuzat de folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Deputatul PSD Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență.

De asemenea, a fost pus sub acuzare Adam Crăciunescu, directorul general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.