UPDATE 3! Dragoş Băsescu, adus cu mandat la DNA. Trafic de influenţă la clubul lui Dinu Pescariu

Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte Traian Băsescu, a fost adus în această dimineaţă de la Constanţa, cu mandat, la sediul DNA – Structura Centrală, pentru a fi audiat în dosarul de şantaj în care este acuzat Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, iar ginerele lui Băsescu, avocatul Radu Pricop, pus sub control judiciar, pentru complicitate.

Dragoș Băsescu este fiul lui Mircea Băsescu, judecat la Tribunalul Constanţa în dosarul cu clanul interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

UPDATE ora 14.30: Dragoş Băsescu a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune (10.000 de euro).

UPDATE ora 13.00: Radu Pricop a fost adus şi el la audieri la DNA.

Dragoş Băsescu ar fi comis infracţiunea de trafic de influenţă la clubul “Pescariu Sports&SPA”, deţinut de nimeni altul decât Dinu Pescariu (foto), cel care a denunţat la greu în dosarul Microsoft şi se află acum în libertate deşi este principalul beneficiar al mitei, în timp ce primul lot de inculpaţi a fost trimis în judecată. Şpaga luată în acest dosar este de 20 de milioane de dolari iar întreaga afacere a închirierii licenţelor microsoft este de 1 miliard de dolari.

Tot Pescariu a denunţat-o şi pe Elena Udrea cum că ar fi luat şpagă de la el 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie pe care acesta le avea.

De asemenea, Pescariu este denunţătorul lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, în dosarul de şantaj în care este acuzat Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, care l-ar fi constrans pe un om de afaceri – Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL – să îi dea 4 milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT. Pricop este urmărit penal sub control judiciar pentru că l-ar fi sprijinit, în calitate de avocat, pe Lucinschi.

Acum, Dragoș Băsescu ar fi suspectat de trafic de influență după ce, cu ajutorul complicelui Ciprian Nistor, om de afaceri, i-ar fi cerut omului de afaceri Sandu Staicu, în primăvara lui 2014, un milion de euro pentru a-i rezolva problemele judiciare într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj, de la DIICOT. Anchetatorii DIICOT ceruseră arestarea preventivă a lui Staicu.

Surse judiciare au precizat că Dragoș Băsescu ar fi pretins inițial 500.000 de euro pentru ca omul de afaceri să nu fie arestat preventiv în urma contestației DIICOT și încă 500.000 de euro pentru ridicarea sechestrului pe avere.

Pentru că nu avea atâţia bani, şpaga urma să fie disimulată într-un contract fictiv de consultanță pe 2 ani care ar fi trebuit fi încheiat între Sandu Staicu şi firma internațională KPMG. Dragoş Băsescu are, la rândul său, o firmă de consultanţă.

UPDATE: Surse judiciare mai spun că Dragoş Băsescu s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Sandu Staicu la Clubul Pescariu, unde i-a dat acestuia un slip de baie şi au intrat în saună pentru a discuta. 

În 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost reţinut de DIICOT într-un dosar penal instrumentat de către procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infracţional şi spălare de bani, iar două zile mai târziu instanţa supremă a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a omului de afaceri.

Potrivit anchetatorilor, în 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de către Ioniţă Jenică, cu care s-a şi întâlnit şi care i-a comunicat că Dragoş Băsescu îi propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legătură fiind Ciprian Nistor.

Procurorii mai spun că în 13 martie, Sandu Staicu a stabilit o întâlnire cu Dragoş Băsescu în jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care îi fusese indicat de Ciprian Nistor. Când a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei. Intrând în incintă, aceştia s-au întâlnit la vestiar şi cu Dragoş Băsescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers în zona de SPA şi au intrat împreună într-o saună.

Acolo, Ciprian Nistor şi Dragoş Băsescu i-au dat să citească o listă cu nume de firme şi de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate în dosarul penal în care fusese reţinut.

Cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge că au acces la dosar şi că au posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia. Tot cu această ocazie, Dragoş Băsescu a pronunţat şi numele procurorului de caz.

”Discuţia a continuat pe fondul pretinderii de către Dragoş Băsescu a sumei de 500.000 euro pentru o soluţie de nearestare în contestaţia formulată de către DIICOT şi încă 500.000 euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu. Staicu le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen. Drept urmare, Dragoş Băsescu i-a spus că are o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă, prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 de euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la doi ani”, mai notează anchetatorii.

Acel contract trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională “pentru a nu trezi suspiciuni”.

Aspectele susţinute de Sandu Staicu au fost confirmate integral de Ciprian Nistor, acesta confirmând atât discuţiile purtate cu Dragoş Băsescu, cât şi  propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscând persoane din domeniul justiţiei, spun procurorii.

 Sandu Staicu este cercetat în dosarul de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, în care au fost arestaţi la domiciliu în decembrie 2014 Dan Besciu, asociat şi administrator la Euroconstruct 98 Trading, şi alţi 3 oameni de afaceri, între care Alexandru Horpoş, .

Ciprian Nistor a fost şi el arestat preventiv în luna aprilie, în dosarul în care preşedintele Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Dorina Gonţ, este urmărită penal pentru evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro.

Conform anchetatorilor, Nistor ar fi controlat firme offshore în conturile cărora ar fi fost viraţi bani din evaziune fiscală.

Nistor este acuzat şi că ar fi intermediat mita în dosarul de şantaj în care sunt cercetaţi Sergiu Lucinschi, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

Concret, el i-ar fi cerut lui Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, pentru a-i soluţiona favorabil dosarele penale pe care Horpoş le are la DIICOT.

“Probele administrate până în acest moment al urmăririi penale au relevat că, în urma solicitării din data de 23.01.2015, denunţătorul Alexandru Horpoş i-a remis numitului Ciprian Nistor suma de 25.000 de euro la data de 28 ianuarie, cel din urmă reiterând promisiunile, în sensul că suma de bani va fi predată unor persoane ce activează în instituţii cu atribuţii în domeniul judiciar, în scopul rezolvării favorabile a situaţiei judiciare a denunţătorului în ambele dosare penale aflate în lucru la DIICOT, la procurorul Remus Tudoran Jurj”, se arată în documentele procurorilor, obţinute de Mediafax.

La o săptămână după această discuţie, Nistor i-ar fi cerut lui Horpoş o nouă întâlnire,”prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizând că, pentru o perioadă de una-două săptămâni, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme apărute la nivelul instituţiei în care activează aceştia, făcând aluzie la probleme apărute în spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”.

Nistor l-a asigurat pe Horpoş că persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: “Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ţi-am zis că e ok, doar că în momentul de faţă asta este situaţia, n-are legătură cu tine, uită-te şi tu la televizor….Că eu am apucat să … mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme. Deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.