UPDATE! Ecaterina Andronescu, înspăimântată de DNA: Nu sunt probe la dosar! Acceptaţi că există şi nevinovaţi care nu trebuie îngropaţi de vii

După mai bine de o lună de tragere de timp, Comisia juridică a Senatului s-a întrunit astăzi să întocmească raportul privind acuzele DNA împotriva Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu – Miki Şpagă – în dosarul Microsoft. Raportul trebuie înaintat plenului Senatului, care va decide, prin vot, dacă încuviinţează cererea DNA privind începerea urmăririi penale a celor doi senatori acuzaţi, printre altele, de luare de mită şi de spălare de bani. Mai presus decât restul românilor, cei doi beneficiază de o imunitate sporită iar dacă Senatul va vota împotrivă, ei nu vor fi urmăriţi penal în aceast dosar în care sunt vizaţi 9 foşti miniştri, dintre care unul a fost deja reţinut de DNA.

UPDATE: Cum era de aşteptat, Comisia juridică trage de timp: a amânat până după alegerile prezidenţiale luarea unei decizii, la propunerea lui Ioan Chelaru (PSD), care a invocat că mai trebuie să ceară de la DNA date suplimentare despre dosar.

Precizăm însă că DNA a trimis întreg dosarul, cu 13 volume şi cu toate probele pe care le deţine.

Ecaterina Andronescu are susţinere imensă în PSD şi este puţin probabil ca senatorii să nu facă scut pentru ea în faţa justiţiei.

Ea îşi clamează de o lună întreagă nevinovăţia şi nu vrea în ruptul capului să ajungă în faţa judecătorilor, singurii care pot decide însă acest lucru.

„Am citit referatul DNA şi, după părerea mea, nu este nimic legat de mine acolo. Lăsaţi-mă-n pace!”, i-a repezit ea pe jurnalişti, înainte de a intra la Comisia juridică.

Întrebată dacă nu consideră că îi afectează imaginea premierului Victor Ponta, candidatul PSD-PC-UNPR la Prezidenţiale, Andronescu a negat.

Încolţită pe holurile Senatului, Andronescu a fost întrebată dacă a luat în calcul demisia din Senat, aşa cum a procedat Hrebenciuc.

„Eu, dacă aş considera că am o vină, aş fi demisionat încă de ieri. Nu sunt probe la dosar. Trebuie să acceptăm că unii oameni sunt nevinovaţi şi nu trebuie îngropaţi de vii”, a invocat ea.

Mai presus de lege

Spaima Ecaterinei Andronescu de a ajunge în faţa procurorilor este imensă, dar are şi de ce: în dosarul Microsoft sunt acuzaţi 9 foşti miniştri, dintre care unul – Gabriel Sandu – a fost reţinut aseară de DNA şi va fi dus astăzi în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Preşedintele Traian Băsescu a dat ok-ul pentru începerea urmăririi penale în cazul a 5 foşti miniştri care nu sunt parlamentari. Dintre aceştia, Adriana Ţicău şi Daniel Funeriu sunt urmăriţi penal, Gabriel Sandu aşteaptă să vadă dacă va fi vârât după gratii, iar alţi doi – Mihai Tănăsescu şi Alexandru Athanasiu – urmează să fie audiaţi.

Băsescu a declarat în repetate rânduri că „5 firme şi 4 oameni din dosarul Microsoft apar şi în dosarul EADS privind contractul pentru securizarea frontierelor”, dosar ce va exploda în curând.

Camera Deputaţilor a dat avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Valerian Vreme, iar de la Parlamentul European se aşteaptă ok-ul pentru Dan Nica.

Salvaţi pe modelul Varujan

Numai Senatul a dat un semnal clar că nu îi va lăsa pe Ecaterina Andronescu şi pe Miki Şpagă să ajungă în faţa procurorilor – şi, ulterior, în faţa judecătorilor, singurii care vor decide dacă aceştia sunt vinovaţi.

În Comisia juridică a Senatului se află „pe baricade” un condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare – e drept, cu suspendarea pedepsei: liberalul Tudor Chiuariu, fost şef al acestei comisii, care a muncit din greu să-l salveze pe Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale.

Rezultatul: Vosganian a scăpat de urmărirea penală, în timp ce Adriean Videanu, acuzat de aceleaşi fapte, este cercetat penal.

La fel se va proceda, cel mai probabil, cu Andronescu şi Miki Şpagă, singurii care au şansa să scape de justiţie, prin acelaşi procedeu, în timp ce restul de 7 foşti miniştri vor fi mai puţini egali decât ei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.