Elena Udrea, la un pas de arestare. Nici Băsescu nu o mai scapă

Elena Udrea află astăzi la ora 18.00 dacă va putea fi arestată, după ce plenul Camerei Deputaților, din care face parte, va vota cererile DNA de încuviințare a urmăririi penale și de arestare preventivă a acesteia în dosarele „Gala Bute” și „Microsoft”. Dacă vor primi undă verde, procurorii anticorupție o vor putea reține pe Udrea pentru 24 de ore, timp în care vor cere instanței supreme arestarea ei preventivă.

Este o situație fără precedent: 5 cereri depuse de DNA în acest sens – câte una pentru urmărirea penală și arestarea preventivă în cele două dosare – și una pentru schimbarea controlului judiciar în dosarul „Microsoft” (măsură dispusă înainte ca Udrea să fie acuzată că a comis faptele în calitate de ministru al Dezvoltării”), pe motiv că a încălcat obligațiile controlului judiciar dispus în 31 ianuarie.

Numai că în această ultimă cerere nu este prezentată nicio modalitate prin care aceasta a încălcat controlul judiciar, astfel că Elena Udrea acuză că adevăratul motiv este reducerea ei la tăcere. „Alții au scris cărți (despre încercarea anchetatorilor de a le închide gura – n.r.) și au fost cercetați în libertate.

În plus, Udrea a reclamat că nu a fost audiată de procurorii DNA în niciunul dintre dosare, ca să se poată apăra.

Comisia juridică, undă verde  

Ieri, comisia juridică a Camerei a avizat pozitiv cererile, deputații Puterii ignorând apelul Elenei Udrea de a nu accepta arestarea ei preventivă, ci doar pe cele de urmărire penală. Ea a invocat faptul că nici Adrian Năstase, nici Voiculescu nu au stat în arest preventiv înainte de condamnarea definitivă.

Președintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă (PC), are el însuși probleme cu justiția: împreună cu senatorul Eugen Durbacă – și el membru PC -, este cercetat penal de procurorii DNA, începând din 21 octombrie 2013, într-un dosar disjuns din cel în care fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată pentru că a obținut fraudulos un teren de 39,61 ha aparținând SC Aviația Utilitară Tuzla SA.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA și prezentat de Agerpres, Bogdan Ciucă este cercetat pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații.

Băsescu: Știam de Coldea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ieșit ieri la rampă, chiar înainte de întrunirea Comisiei juridice. La congresul PMP desfășurat la Palatul Parlamentului, el le-a declarat jurnaliștilor, după discursul de la tribună, că știa despre acuzaţiile Elenei Udrea la adresa acualului șef interimar al SRI, generalul Florian Coldea, potrivit cărora acesta i-a spus lui Dorin Cocoș să-i dea lui Sebi Ghiță 500.000 de euro pentru finanțarea canalului România TV, dar și că s-a implicat în campania electorală pentru prezidențiale.

“Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor”, a afirmat fostul preşedinte.

În discursul de la congresul PMP, Traian Băsescu a spus despre Udrea: „Sper să se bucure de condiții corecte pentru a se putea apăra și sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit. Am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face”.

Pentru a-și justifica prezența la congresul partidului în care nu s-a înscris imediat după încheierea mandatului la Cotroceni, așa cum promisese, el a avertizat: “M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă”.

Ponta: Serviciile nu mai aveau încredere în Băsescu

Premierul Victor Ponta a făcut aseară o declarație extrem de gravă, confirmând, parțial, spusele Elenei Udrea: Serviciile secrete nu au mai avut încredere în Traian Băsescu în ultimele luni din 2014.

“Ca vicepreşedinte CSAT, am discutat şi cu preşedintele ţării Iohannis, împreună am discutat cu cei de la SIE şi SRI şi toată lumea îşi face treaba şi lucrurile merg bine. Când mergeau rău era anul trecut, când realmente nu mai avea nimeni – nici eu, nici serviciile de informaţii – încredere să colaborăm cu Băsescu, care era într-o campanie electorală pentru Udrea, în care arunca totul în aer: servicii, Guvern, tot. Acum, lucrurile s-au schimbat fundamental în bine şi aşa trebuie să rămână”, a afirmat premierul Victor Ponta la România TV.

Ponta nu spune însă că Băsescu l-a acuzat chiar pe el că a fost ofițer sub acoperire, ilegal, pe vremea când deținea funcția de procuror.

De asemenea, Ponta ”uită” că SIE a rămas fără șef deoarece Teodor Meleșcanu a candidat la Președinție, după ce a strâns semnăturile necesare candidaturii exact în perioada în care conducea Serviciul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.