UPDATE 2! Escroci în halate albe: Trei medici de la Institutul Oncologic Fundeni au decontat 1.100 de reţete pentru bolnavi de cancer care nu au beneficiat de tratament

Până unde poate ajunge lipsa de omenie ne demonstrează unii dintre medicii de la cel mai prestigios institut oncologic din ţară: Fundeni. Trei doctoriţe de la Secţia Hematologie – Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru – au emis pe numele unor bolnavi de cancer, cărora nu le-au dat însă tratament, 1.100 de reţete pentru ca, în cârdăşie cu un lanţ de farmacii, să le deconteze şi să bage în buzunar 3,5 milioane de euro.

UPDATE 21 mai: 9 persoane – dintre care 3 medici, două diriginte de farmacii şi patru persoane care au intermediat achiziţiile de la firme fantomă – au fost reţinute de procurori şi vor fi prezentate astăzi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

La audieri au fost aduşi inclusiv omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano, din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, precum şi Ioana Vonica, soţia acestuia, care ar fi vizată în dosar.

UPDATE: Patru persoane  au  fost reţinute în această seară (până la miezul nopţii) de procurorii bucureşteni, însă audierile continuă la Poliţia Capitalei.

Una dintre ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore a fost emisă pe numele Iulianei Ilincea – reprezentant al farmaciilor Reţeta, alte două – pe numele unor diriginţi de farmacii şi încă una – pentru o persoană care ar fi intermediat achiziţiile de la firme fantomă. 

Cei reţinuţi vor fi prezentaţi mâine instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Numai cine a avut sau are bolnavi de cancer în familie ştie şi cum se trafichează medicamentele oncologice şi hematologice pe holurile spitalului, fără nicio jenă. Aşa-zisele rude ale unor foşti pacienţi care ar fi murit iar acum ele n-ar mai avea ce să facă cu respectivele medicamente le aduc la spital şi le dau pe bani cui are nevoie. Iar cerere există din plin, pentru că farmaciile care ar trebui să le livreze gratuit sau compensat spun că nu le au în stoc.

Nu ştim de unde şi când a început totul, dar este clar că lăcomia unor doctori – care, iată, a atins nivelul patologic – s-a pliat perfect pe sistemul medical profund corupt, în care intră bani cu nemiluita iar spitalele arată jalnic.

Culmea este că escrocheriile nu au fost descoperite de ieri, de azi, la Institutul Oncologic Fundeni, alţi 4 medici fiind trimişi în judecată în decembrie 2012 pentru emiterea de reţete falsificate. Întregul lot numără 33 de escroci, dintre care 9 medici şi 20 de farmacişti.

Însuşi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declară, neputincios, că fraudarea bugetului CASMB se întâmplă din cauza sistemului. În opinia sa, acest lucru nu va mai fi posibil abia când se vor folosi dosarul electronic al pacientului şi cardul naţional de sănătate.

În cazul reţetelor false, ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a debutat de ceva timp dar în această lună a început urmărirea penală faţă de 10 persoane „suspectate de săvârşirea, după caz, a infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals”.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, astăzi, 26 de percheziţii – 19 în Bucureşti, câte 3 în judeţele Ilfov, Sibiu şi una în Dolj -, la locuinţele unor medici şi farmacişti, dar şi la sediile unor farmacii şi la Institutul Oncologic Fundeni. Au fost emise 21 de mandate de aducere la audiere, printre care şi martori.

Dr. Otilia Georgescu a fost de faţă la percheziţionarea cabinetului său de la Institutul Fundeni, iar acum se află la Poliţia Capitalei. În cazul dr. Emilia Niculescu-Mizil, anchetatorii au descins la o adresă din Sectorul 2 al Capitalei.

Surse judiciare au precizat că în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei. De asemenea, anchetatorii au găsit la o farmacistă 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.

“Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, precizează Parchetul Capitalei.

Procurorii susţin că reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip “fantomă”.

„În baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei. Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor”, arată procurorii.

Peste 100 de poliţişti de la Poliţia Capitalei, precum şi de la IPJ Sibiu sunt angrenaţi în acţiune. Procurorii au beneficat de sprijinul de specialitate al SRI, dar au avut şi anchetatori sub acoperire.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.