UPDATE! Evaziune cu grâu de 18 milioane euro. Galerie FOTO

O grupare infracţională specializată în infracţiuni economice cu mari cantităţi de grâu şi formată din zeci de români şi turci a fost destructurată de DIICOT, marţi, după ce a produs statului un prejudiciu estimat la 18 milioane de euro, începând din anul 2009. „În urma cercetărilor efectuate, printr-o rezoluţie din 12.10.2013 a fost începută urmărirea penală pentru 42 de învinuiţi, iar printr-o ordonanţă din 14.10.2013 a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru 37 de inculpaţi”, precizează DIICOT. Astăzi au fost efectuate 45 de percheziţii în Capitală şi în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui şi Covasna, de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna şi Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa.

În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat 150.000 de euro şi 350.000 de lei, iar în cauză urmează să fie instituite măsuri asigurătorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme.

Gruparea era specializată în delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, precizează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Membrii ei sunt acuzaţi că, începând din 2009, au făcut mai multe operaţiuni de achiziţionare, procesare şi comercializare a unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad.

Grâulo era vândut fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.

În unele situaţii, se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

Reţea de colectare pentru Turcia

“Sumele de bani obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care în baza unei înţelegeri prealabile au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an circ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României”, precizează DIICOT.

UPDATE: Cele 45 de percheziţii fost făcute la imobilele a 34 de persoane fizice şi la 22 de persoane juridice din judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti, informează Poliţia Română.

Gruparea era formată din peste 25 de persoane şi coordonată de 7 cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila.

grau, evaziune, diicot, politia
“În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului”, precizează IGPR.

siloz, diicot, politia, grau, evaziune
De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

Astfel, „coordonatorii” grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad.

saci, grau, evaziune, perchezitii, politia, diicot
Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, conducătorilor auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi (8 şoferi suspecţi), de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul unor persoane de la compartimentul contabil al celor două firme (6 suspecţi), mai arată IGPR.

perchezitii, diicot, politia
“De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate.

acte, dosar, evaziune, perchezitii, diicot, politia
Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.

perchezitii, diicot, evaziune, politia

O altă cantitate de făină obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la punctele de lucru ale firmelor administrate de suspecţi, din Buzău, Ialomiţa şi Brăila. Produsele obţinute erau, de asemenea, vândute în cea mai mare parte fără întocmirea de documente justificative la diferiţi agenţi economici din mediul urban şi rural.

evaziune, grau, diicot, politia, perchezitiiSumele de bani obţinute din vânzarea “la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România-Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.

grau, evaziune, polita, diicot
Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora”, se arată în comunicatul IGPR, care precizează că SRI a acordat sprijin specializat în desfăşurarea cercetărilor penale.

perchezitii diicot politia

La sediul DIICOT – B.T. Buzău vor fi aduse pentru audieri aproximativ 60 de persoane, urmând să se ia măsurile legale care se impun.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire ale unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile.

Magda SEVERIN

Foto cap pagină: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.