Evaziune cu motorină de 12 milioane euro

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins, marţi, 6 locuinţe şi la firmele unor evazionişti cu produse petroliere din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Câmpina, ei fiind suspectaţi şi de înşelăciune şi spălare de bani, ce au prejudiciat statul cu 12 milioane de euro. În urma percheziţiilor, 10 persoane vor duse la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploieşti.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, folosind 20 de societăţi comerciale, au creat circuite comerciale şi financiare fictive pentru a nu plăti impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, aferente unor operaţiuni comerciale cu produse petroliere.

“Astfel, ca mod de operare, învinuiţii achiziţionau subproduse petroliere de la furnizori reali, după care, prin intermediul societăţilor comerciale administrate de către membrii grupării, schimbau scriptic calitatea mărfii, din combustibil lichid uşor în motorină, mărfurile fiind facturate către firmele deţinute de către liderul grupării şi ulterior către beneficiarii reali”, informează DIICOT.

Şmecherii cu TVA

Totodată, învinuiţii au achiziţionat motorină prin firmele lor, de la societăţi aflate în insolvenţă, operaţiunile fiind scutite de plata TVA-ului. Marfa era revândută către firmele administrate de către liderul grupării, în preţ fiind inclus TVA-ul.

Procurorii au dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra sumelor din conturile bancare şi a imobilelor deţinute de învinuiţi, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei, în vederea recuperării prejudiciului.

Percheziţiile sunt efectuate de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti şi de ofiţeri de poliţie judiciară de la Birgada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploieşti. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul de Operaţiuni Speciale Ploieşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.