UPDATE! Evaziunea de 70 mil euro: Cel mai tânăr milionar în euro din România, arestat împreună cu Daher de la Avicola şi alţi 6 evazionişti

Procurorii DNA au reuşit vineri seara, la recurs, să îl aducă după gratii pe Justin Paraschiv – la vârsta de 34 de ani cel mai tânăr milionar în euro din România şi cel mai bogat om din judetul Prahova -, pus sub acuzare că a iniţiat, constituit sau aderat la un grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, firmele sale prejudiciind statul cu peste 50 de milioane de lei (10 milioane euro). Prima instanţă – tot de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) – decisese pe 1 noiembrie cercetarea lui în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara, însă instanţa superioară a dat sentinţa finală ca omul de afaceri să fie arestat preventiv pentru 30 de zile. El face parte din lanţul de evaziunişti, în principal arabi, care a prejudiciat statul cu 70 de milioane de euro – suma estimată iniţial fiind de 50 mil euro.

UPDATE 12 februarie 2014: Justin Paraschiv a fost eliberat sub control judiciar.

Tot vineri, instanţa supremă a decis înlocuirea interdicţiei de părăsire a ţării, cu măsura arestului preventiv, în cazul lui Orlando Emil Daher, Ali A. Ali, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Andrei Viorel Mardare şi Mihai Răzvan Ţigănilă.

Justin Paraschiv, prezent în Top 100 cei mai bogaţi oameni din România (a urcat de pe locul 120 pe 54, în ultimii 4 ani de criză economică, graţie comerţului cu carne), conduce împreună cu sora lui, Carmina Paraschiv, grupul de firme Carmistin din Mizil, în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare.

Potrivit datelor publice de la Ministerul Finantelor, cifra de afaceri cumulata a celor 10 societăţilor comerciale pe care cei doi fraţi le controleaza depăşeşte 200 de milioane de euro.

Averea lui Iustin Paraschiv este estimată la 70 de milioane de euro, însă înainte să aibă succes în afaceri, el s-a făcut cunoscut prin relaţia avută cu Andreea Antonescu, în perioada când cântăreaţa făcea parte din grupul Andre.

Acum, procurorii anticorupţie susţin că Justin Paraschiv face parte din gruparea formată din oameni de afaceri români şi de origine arabă, condusă de Moubarak Mahmoud Sleiman, care a pus la punct un amplu mecanism de eludare a plăţii unor taxe către bugetul de stat, prin comercializarea produslor din carne, folosind societăţi comerciale de tip fantomă.

Carmistin, veriga lanţului evazionist 

Un rol important în această reţea îl deţine grupul de firme Carmistin controlat de Justin Paraschiv şi format din: SC Carmistin SRL cu sediul în Mizil şi Bucureşti; SC Uncom Food Market SRL cu sediul în satul Fulga, judeţul Prahova (firmă unde acţionar este Andreea Ţigănilă, însă este controlată de Justin Paraschiv); SC Bioland Processing SRL cu sediul în Câmpina; SC Ana&Cornel SRL cu sediul în Mizil (Prahova); SC Pajo Holding SRL cu sediul în satul satul Cireşanu, comuna Baba, judeţul Prahova; SC Noua Invest SRL; SC Ladrisi Group SRL cu sediul oraşul Băbeni, judeţul Vâlcea; Best Meat International KFT şi Frigo Erd, ambele înregistrate în Ungaria.

Anchetatorii au descoperit, cu sprijunul ANAF, că aceste firmele erau implicate într-un circuit evazionist, prin care, în acte, produsele apăreau ca fiind achiziţionate din Olanda, Germania, Franţa şi alte ţări din spaţiul comunitar, după care erau aduse în România şi apoi livrate în Ungaria la cele două firme, Best Meat International KFT şi Frigo Erd, controlate tot de Justin Paraschiv.

În realitate, produsele rămâneau în România şi erau descărcate în depozitele firmei Carmistin SRL.

Tot în acte, apăreau produse ca fiind achiziţionate din state din Vestul Europei, trecute apoi prin cele două firme din Ungaria, destinatari fiind firme din Bulgaria sau Grecia, controlate de ceilalţi membri ai grupării, însă carnea ajungea de fapt tot în depozitele din România.

Prin aceste operaţiuni fictive, firmele lui Justin Paraschiv se sustrăgeau de la plata unor taxe către bugetul de stat, în special TVA.

Fraudă de peste 10 mil euro

Procurorii au calculat că, numai pentru anul 2011, societăţi de tip fantomă au furnizat marfă către Carmistin SRL în valoare totală de 139.821.946 lei, iar suma pentru care nu s-a plătit TVA este de 33 milioane lei.

Concluzia anchetatorilor este că grupul de firme Carmistin a acţionat în cursul anilor 2011-2012 în mod unitar şi coordonat, folosind circuite comerciale fictive formate din societăţi fantomă, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului, prejudiciul fiind de 50.282.077 lei (33.571.510 lei în anul 2011 şi 16.710.567 lei în anul 2012).

În acest dosar au fost arestate deja 14 persoane, printre care se află procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, dar şi cetăţeni de origine arabă.

Alţi 8 inculpaţi sunt cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au derulat “operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice”, valorificând mărfuri fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

“Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală”, susţin anchetatorii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.