UPDATE 2! Fost ofițer al DNA Constanţa, reținut pentru divulgare de informații

Dan Emil Manolachi, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, în prezent ofițer la IPJ Constanța cu grad de comisar șef, a fost reţinut, astăzi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Structura Centrală, sub acuzaţiile de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și de favorizarea făptuitorului, în dosarul de corupţie în care sunt urmăriţi penal fostul şef al Gărzii Financiare, Sorin Florea, şi alţi 3 comisari

Manolachi a mai divulgat informaţii din dosare aflate în instrumentarea DNA; este cazul lui Valentin Preda, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi apropiat al primarului Radu Mazăre, pentru care DNA a început urmărirea penală în februarie anul trecut. Manolachi va fi prezentat, mâine, instanţei Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

UPDATE 28 mai: Manolachi, Tomescu, Sorin şi Ciprian Mihail Fronea au fost trimişi în judecată. Redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpatului:

1. MANOLACHI DAN EMIL, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, în prezent ofiţer la I.P.J. Constanţa cu grad de comisar şef, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
– folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicității; 
– favorizarea făptuitorului; 

și în stare de libertate a inculpaţilor: 

2. FLOREA SORIN, fost comisar general al Gărzii Financiare, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de: 
– complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 
– favorizarea făptuitorului; 

3. FRONEA CIPRIAN MIHAIL, fost comisar șef al Gărzii Financiare Secţia Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de: 
– complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 
– favorizarea făptuitorului; 

4. TOMESCU EDUARD CRISTIAN, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
– complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 
– favorizarea făptuitorului; 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În zilele de 7 şi 8 iulie 2012, inculpatul Manolachi Dan Emil, în calitatea sa de comisar şef în cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, a furnizat, pe circuitul format din inculpatul Fronea Ciprian – inculpatul Florea Sorin – inculpatul Tomescu Eduard, informaţii nedestinate publicităţii, care vizau aspecte esenţiale ale unui dosar instrumentat de unitatea de parchet din care făcea parte.
Aceste informații reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.

Prin aceste acțiuni, inculpatul Manolachi Dan Emil a urmărit să obţină pentru sine de bunuri necuvenite în valoare de 250 lei, precum şi ca autorul infracţiunii de corupţie să evite prinderea în flagrant delict. Acţiunile desfăşurate de inculpatul Manolachi Dan Emil au condus la îngreunarea cercetărilor şi implicit la acel moment, la obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie şi anume suma de 200.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea: 

În cursul anului 2012, comisarul şef Manolachi Dan Emil activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA şi, în această calitate, a fost delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul şef Manolachi Dan Emil a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informații reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.

Informaţiile din acest dosar, privindu-l pe Cristescu Cătălin – comisar în cadrul Gărzii Financiare – structura centrală (suspect într-o altă cauză aflată în lucru la DNA), accesate de comisarul şef Manolachi Dan Emil, în virtutea atribuţiilor de serviciu, au fost transmise de acesta, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, către un alt comisar din cadrul Gărzii Financiare – secţia Constanţa, inculpatul Fronea Ciprian Mihail.

Acesta, la rândul său le-a transmis mai departe inculpatului Sorin Florea care, prin intermediul inculpatului Tomescu Eduard, l-a încunoştinţat pe colegul lor, Cristescu Cătălin, despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant.

Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis persoanei vizate, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv.

În urma activităţii infracţionale derulate, inculpatul Manolachi Dan Emil a obţinut foloase necuvenite – produse alimentare în valoare de 250 lei de la inculpatul Fronea Ciprian.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a arestării preventive faţă de inculpatul Manolachi Dan Emil”.  

UPDATE 20 martie: Manolachi a fost arestat preventiv.

În 2012, comisarul șef Manolachi activa la DNA ca ofițer de poliție judiciară și, în această calitate, a fost delegat din 2 iulie 2012 să efectueze cercetări într-un dosar aflat în instrumentare la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. El a intrat, astfel, în posesia informațiilor din dosarul respectiv care nu erau destinate publicității.

„Aceste informații reprezentau: conținutul denunțului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea și dispunerea autorizațiilor de interceptare de către instanța de judecată, rezultatul activităților infracționale monitorizate urmare a autorizării de către instanță, aspecte de ordin tactic privind ancheta și realizarea momentelor operative”, precizează DNA.

Încălcându-şi sarcinile de serviciu, Manolachi a transmis informațiile din dosar unui comisar al Gărzii Financiare – secția Constanța, Ciprian Mihail Fronea, care le-a dat mai departe fostului comisar general Sorin Florea. Acesta, prin intermediul subordonaților săi, comisarii din cadrul structurii centrale Eduard Tomescu și Mădălina Buduleanu, l-au încunoștiințat pe un coleg de-al lor că are un dosar în instrumentarea DNA. Cel vizat de anchetă a fost avertizat și despre iminența realizării unui moment operativ de prindere în flagrant”, arată anchetatorii.

Astfel, informațiile divulgate au permis persoanei vizate, comisar din cadrul Gărzii Financiare – structura centrală, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a dus la îngreunarea anchetei și a identificării și prinderii făptuitorilor implicați în activitățile infracționale ce făceau obiectul dosarului respectiv, precizează anchetatorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.