Fost şef al Serviciului Logistic din RATB, trimis în judecată pentru corupţie, alături de 6 complici

Radu Viorel Jianu, fostul şef al Serviciului Logistic din RATB, a fost trimis astăzi în judecată de procurorii DNA, pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce a favorizat două firme la vânzarea unor vehicule în vederea valorificării ca deşeuri, primind mită 173.000 de lei. El se află sub control judiciar şi va fi judecat alături de Marian Brebeanu şi Kiyak Mehmet Gani, asociaţi şi administratori ai unor firme, acuzaţi de cumpărare de influenţă în formă continuată şi aflaţi sub aceeaşi măsură preventivă, precum şi de alţi 4 administratori ai unor firme – Florian Cociu, Florin Feraru, Virgil Papan şi Vasile Minea -, acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Potrivit anchetatorilor, în septembrie 2011, în contextul organizării unei licitaţii pentru vânzarea unor mijloace de transport în vederea valorificării ca deşeuri, Radu Jianu le-a cerut lui Brebeanu şi Kiyak Mehmet Gani suma de 60.000 de dolari, plătibilă în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă membrii comisiei de evaluare pentru vânzarea prin negociere directă din cadrul RATB, în scopul atribuirii contractului respectiv către două firme administrate de ultimii doi.

“Aceşti bani, reprezentând 30 de dolari/tonă de metal, la o cantitate de minimum 2.000 tone de deşeuri, ce urmau să rezulte din valorificarea şi dezmembrarea unui număr de 232 vehicule casate, au fost ceruţi de către inculpatul Jianu Radu Viorel pentru ca firmele celorlalţi doi inculpaţi să câştige licitaţia respectivă. În prealabil, cei doi au stabilit cu inculpatul Jianu Radu Viorel ca acea cantitate de deşeuri, ce urma a fi evidenţiată scriptic, să fie doar de 1.400 tone, restul până la 2.000 tone urmând a fi însuşit de cele două firme câştigătoare”, se arată în rechizitoriu.

Astfel, în intervalul noiembrie 2011 – mai 2012, în baza înţelegerii iniţiale, Jianu a primit, direct sau indirect, printr-un intermediar, 173.000 lei, în 4 tranşe de câte 80.000 lei, 33.000 lei, 40.000 lei şi 20.000 lei.

Din aceste sume de bani, cel puţin două tranşe au fost date şi în considerarea necesităţii încheierii unui act adiţional, la acelaşi contract.

Pentru a retrage din casieriile firmelor sumele de bani, Brebeanu şi Kiyak au creat un circuit financiar fictiv, folosindu-se de firmele administrate în drept de Cociu, Feraru, Papan şi Minea, pe care de fapt le controlau tot ei.

La audieri aceştia din urmă au făcut afirmaţii mincinoase, precizând că au derulat întotdeauna relaţii comerciale cu caracter real, cu firmele lui Brebeanu şi Kiyak, se mai precizează în rechizitoriu.

Procurorii au dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile ale lui Radu Jianu şi Marian Brebeanu, precum şi asupra unor sume de bani ridicate de la Brebeanu şi Kiyak.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.