Fost şef de la Finanţe Publice Satu Mare, reţinut pentru MITĂ şi SPĂLARE DE BANI

Soos Istvan, şeful Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu-Mare, la data faptelor, a fost reţinut, ieri, de procurorii DNA Oradea, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată şi spălare de bani. El este dus astăzi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Soos Istvan a pretins şi primit de la o firmă obiecte de mobilier, pentru el şi şeful său, care ar fi trebuit, la schimb, să protejeze societatea cu ocazia unor controale.

Ioan Mircea Ardelean, fostul şef al Finanţelor Satu Mare, este deja arestat preventiv, din 16 decembrie 2014,  pentru luare de mită, împreună cu omul de afaceri George Moiş, acuzat de dare de mită.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv martie 2014, Soos Istvan,  în urma înţelegerii cu şeful său, Ioan Mircea Ardelean, a cerut de la un agent economic, în numele lui Ardelean, mai multe obiecte de mobilier, printre care canapele, pat dormitor, saltele şi perne.

Bunurile, în valoare totală de aproximativ 12.500 de lei, au fost livrate de firma respectivă, fără a fi achitate de beneficiari, la adresele indicate de Soos Istvan, respectiv la 4 locuinţe ce le aparţineau lui, şefului său şi unor rude ale acestora.

“În schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Soos Istvan i-a dat de înţeles reprezentantului societăţii comerciale respective că şeful său va proteja activitatea firmei, cu ocazia derulării unor controale fiscale desfăşurate de către inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, în perioada noiembrie-decembrie 2013”, au scris procurorii în documentul citat.

Pentru a ascunde primirea ca mită a obiectelor de mobilier, Soos Istvan i-a dispus agentului economic să întocmească o factură către societatea comercială a unei rude, care însă nu a fost înregistrată în contabilitate şi nici nu a fost achitată până în prezent.

Procurorii au fost sprijiniţi în dosar de SRI Satu Mare.

Firma afaceristului Moiş i-a renovat casa fiicei lui Ardelean pe vremea când acesta din urmă era director executiv al AJFP şi l-a ajutat să obţină, în regim de urgenţă, o rambursare TVA de peste 770.000 de lei.  (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.