Fost şef de Poliţie, împlicat în evaziune fiscală de 1,8 mil. euro cu fier vechi

Procurorii DIICOT percheziţionează luni dimineaţă, în jud. Hunedoara, locuinţele a 11 persoane şi firmele controlate de acestea, într-un dosar de evaziune fiscală şi delapidare, cu un prejudiciu de 1,8 milioane de euro produs statului, din operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi. Printre cei vizaţi se numără Adrian Filer, adjunctul fostului şef al Poliţiei municipiului Hunedoara în perioada 1998 – 2005, care, după ce s-a pensionat, a devenit administratorul unei societăţi ce deţine şi un centru de colectare a fierului vechi. Alte persoane implicate sunt omul de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finanţator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005, precum şi afaceristul Dorin Eugen Ioan Cupetiu.

“Ca mod de operare, învinuiţii au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai mărfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de către liderii grupării, din municipiul Hunedoara” , se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Fraudă de tip “carusel”

Societăţile intermediare controlate de membrii grupării facturau mărfurile achiziţionate din UE către firmele beneficiare fără calculul legal al TVA datorat bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând astfel o fraudă de tip “carusel”.

În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor.

Uscatu recidivează

Uscatu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi. El a fost reţinut, în februarie, alături de alte persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, în urma unor descinderi privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro. Uscatu este cercetat în libertate în acest dosar.

Suportul tehnic şi informativ în această anchetă a procurorilor DIICOT a fost asigurat de către SRI şi DGIPI. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.