Foştii miniştri penali Vosganian, Chiţoiu, Borbely şi Dobre NU SCAPĂ de DNA. Scrisoare deschisă a CSM

Printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui ales Klaus Iohannis, un membru al CSM – Horaţius Dumbavă – îi solicită să facă demersuri de reluare a procedurii de ridicare a imunităţii parlamentarilor foşti miniştri care au fost salvaţi iniţial de urmăprirea penală, prin votul Senatului sau al Camerei Deputaţilor. Cazurile celebre – Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre – au făcut vâlvă în presă la vremea respectivă, dar blocarea acţiunilor Justiţiei a fost de neoprit.

Mai sunt şi alţi „băieţi deştepţi” care au scăpat de arestul preventiv prin votul colegilor parlamentari: Vlad Cosma – pentru care a venit însuşi premierul Victor Ponta în şedinţa de plen, să voteze primul pentru salvarea penalului de ancheta DNA – şi Ion Stan fost lider PSD, acum independent.

“În ultimele zile asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională. (…) Însă trebuie spus că şi aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunităţii unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori”, se arată în scrisoarea deschisă.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată, totodată, că este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii, “prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie”.

Mult mai simplă ar fi abrogarea din Legea răspunderii ministeriale a acelui articol care le interzice procurorilor să înceapă cercetarea penală a parlamentarilor foşti sau actuali miniştri – iar atunci Senatul şi Camera Deputaţilor nu ar mai reprezenta filtrul de care se va izbi mereu DNA.

Uluirea pierderii alegerilor, cale liberă pentru procurori

După pierderea alegerilor prezidenţiale, conducerea PSD  nu mai iese din starea de uluire. Premierul Victor Ponta a plecat într-un scurt concediu dar a promis că Parlamentul va răspunde tuturor solicitărilor Justiţiei privind corupţii.

În ultimele două zile, cererile privind încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Adam (PSD), Ion Diniţă (PC) şi Mircea Roşca (PNL) au fost votate (aproape cu unanimitate).

Mai complicat a fost în Senat, unde colegii din PSD ai Ecaterinei Andronescu şi ai lui Şerban Mihăilescu – Miki Şpagă – s-au codit să-şi dea acordul ca ei să poată fi urmăriţi penal, iar rezultatul a fost destul de strâns.

Senatorul PNL Akos Mora a demisionat după o sentinţă definitivă de incompatibilitate pronunţată de Instanţa Supremă încă de acum 1 an şi o lună.

Niţu: Nu văd niciun impediment legal

Numai că parlamentarii pentru care, anterior, s-a făcut scut în faţa Justiţiei, au rămas neatinşi, iar acum este corect ca dreptatea să fie pentru toţi până la capăt.

Tiberiu Niţu, procurorul general al României, nu vede însă niciun impediment legal în transmiterea unei noi solicitări către Parlament pentru ridicarea imunităţii foştilor miniştri în cazul cărora procurorii au cerut începerea urmăririi penale.

“Deşi nu îmi aduc aminte acum, în clipa de faţă, să fi existat un precedent de acest fel, nu văd acum niciun impediment, pentru că orice anchetă penală are o dinamică a ei. Dacă la un anumit moment s-a apreciat că nu se dă un vot, nimic nu ne împiedică ca ulterior să se reaprecieze şi să fie dat alt vot “, a afirmat astăzi Niţu, la ieşirea din sediul CSM.

Condamnatul Chiuariu, caz fără precedent în Europa

În Parlament mai există un caz fără precedent în Europa: senatorul Tudor Chiuariu, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie comise pe vremea când era ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu, este menţinut în continuare de colegii săi să voteze legi şi să facă parte din Comisia Juridică – al cărei preşedinte a fost până la condamnarea din ianuarie anul acesta.

Fostul său şef din Guvern, Călin Popescu  Tăriceanu, a fost întrebat şi el de jurnalişti dacă vede vreun impediment, mai ales că premierul Ponta i-a cerut lui Iohannis, la ultima confruntare televizată din campania electorală, să-i ceară demisia lui Chiuariu.

Tăriceanu, în corzi

De atunci Chiuariu stă ascuns şi nu a făcut gestul de onoare, iar Tăriceanu este prins în corzi: în calitate de preşedinte al Senatului – şi anunţat drept premier de către Ponta, dacă ar fi ajuns Preşedinte -, el trebuie să convoace Senatul ca să-l demită pe condamnat.

Până acum s-a codit iar astăzi a scăldat-o, referindu-se la foştii miniştri penali şi la parlamentarii scăpaţi de arestul preventiv, nicidecum la Chiuariu:

”Este un punct de vedere pe care l-a trimis domnului Iohannis şi cred că la acest lucru trebuie să răspundă domnul Iohannis. (…) Eu cred că Parlamentul trebuie atunci când este sesizat să se pronunţe, altfel nu cred că este util să facem comunicare publică prin intermediul presei pe cazuri ipotetice. Nu cred că trebuie să intru eu în asemenea chestiuni, nu cred că este de căderea mea să mă pronunţ, Parlamentul se va pronunţa ori de câte ori este sesizat în mod procedural, legal”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.