Fostul deputat PDL Alin Trășculescu, 7 ani la închisoare

Alin Trășculescu, fost deputat PDL, a fost condamnat, astăzi, de Tribunalul București, la 7 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani.

Marian Varvariche și Cristian Adrian Ene au fost condamnați la câte 5 ani închisoare cu executare iar Dorian Geolfan a primit 5 ani și 7 luni închisoare cu executare, de la acesta din urmă fiind confiscată și suma de 5.200 lei.

Decizia instanței nu este definitivă; atât condamnații, cât și DNA pot să o conteste.

Alin Trășculescu a primit 7 ani închisoare pentru trafic de influență, 2 ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, 5 ani pentru spălare a banilor, 5 ani pentru asociere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Pedepsele au fost contopite, el urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de închisoare.

Instanța a dispus confiscarea specială a sumei de 160.000 lei de la Trășcilescu, care mai trebuie să plătească 35.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Ceilalți trei inculpați vor achita câte 6.000 de lei cheltuieli judiciare.

Într-o cauză disjunsă din acest dosar, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv în iunie 2014 pe omul de afaceri Marian Calotă la 3 ani închisoare cu executare.

Trășculescu a fost arestat preventiv în noiembrie 2012. Eliberat la începutul lunii decembrie 2012, el a revenit în ianuarie 2013 șef la RAR Vrancea, funcție din care se autosuspendase în 2008, când a fost ales deputat. A candidat și în decembrie 2012, după ce a fost eliberat din arestul preventiv, însă nu a avut noroc la fel ca alți politicieni trecuți pe după gratii și aleși fără probleme pe listele USL.

După ce întoarcerea lui la șefia RAR Vrancea a stârnit un imens scandal de presă, Trășculescu a cerut să fie suspendat timp de 2 ani din această funcție, din motive personale, invocând prevederiule Art. 54 din Codul Muncii.

În 6 aprilie 2013, Trășculescu a fost trimis în judecată împreună cu complicii săi.

Denunțat

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Trășculescu și Marian Calotă au constituit o asociere pentru obținerea de sume de bani prin traficarea influenței, asociere la care au aderat Adrian Cristian Ene, Dorian Geolfan și Marian Varvariche.

Astfel, Alin Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al organizației județene Vrancea a PDL, a pretins inițial de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză) suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro.

De asemenea, Trășculescu a pretins și 1.100.000 lei, din care a primit în 3 tranșe, prin intermediul lui Marian Calotă, suma totală de 374.000 lei. Calotă l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să-i remită lui Trășculescu sumele solicitate.

Prim ministerul lui Udrea

Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.

Contracte falsificate

Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea lui Trășculescu, Calotă a falsificat, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC Maryna Exclusiv SRL (firma lui Calotă), aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale.

Din banii proveniți în această modalitate, Calotă și-a însușit din contul aparținând SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal și în interesul altor persoane.

Anchetatorii mai arată că însușirea banilor a fost justificată contabil de către Adrian Cristian Ene, Dorian Geoflan și Marian Varvariche, sub aparența unor operațiuni comerciale fictive și pe baza unor înscrisuri false.

Calotă, prins în flagrant delict

Pe 10 noiembrie 2012, Marian Calotă a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Trășculescu, la cererea acestuia.

Cu această ocazie, procurorii au organizat un flagrant și i-au reținut pe Alin Trășculescu și Marian Calotă pe o perioadă de 24 de ore, însă Curtea de Apel București a respins la recurs cererea de arestare a fostului deputat. (M.S.)

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.