Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, condamnat la 4 ani închisoare

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat astăzi în primă instanţă de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată anul trecut de DNA, pentru abuz în serviciu pe vremea când era director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea.

Instanța i-a interzis lui Stelian Fuia exercitarea unor drepturi pe o perioadă de 4 ani după executarea condamnării: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Stelian Fuia a sumei de 60.987 lei.

Daniel State, cumnatul lui Stelian Fuia, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Aceeași pedeapsă au primit Dragoș Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, și Constantin Oprișan, executor judecătoresc.

Pe latură civilă, magistrații au admis acțiunea formulată de ANAF și au dispus repunerea părților în situația anterioară săvârșirii infracțiunii, prin restituirea în natură și reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005:

– bloc locuințe – construcția C9, cu suprafața construită la sol 250,67 mp;

– pavilion cercetare, construcția C11, cu suprafață construită la sol 625,02 mp, cu respectarea drepturilor terților ce au dobândit drepturi în baza hotărârilor judecătorești.

De asemenea, a fost menținut sechestrul asigurator pus pe bunurile celor 4 inculpați, aceștia având fiecare de plătit 8.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.