UPDATE! Fostul ministru PNL Cristian David, alt dosar la DNA: mită și spălare de bani

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere ridicarea imunităţii lui Cristian David, acuzat de luare de mită (500.000 de euro) și spălare de bani în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pe vremea când era ministru al Internelor în Guvernul Tăriceanu. Urmărirea penală este ca şi începută, având în vedere că încuviinţarea trebuie dată nu de Parlament, ci de preşedintele Traian Băsescu, deoarece David nu mai este parlamentar.

UPDATE 19 noiembrie: Preşedintele Traian Băsescu a dat ok-ul.

Precizăm că David a fost şi ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul Ponta II, până în 26 febriarie a.c., când a demisionat după ce DNA l-a acuzat de săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu sub forma participației improprii, uz de fals și fals în declarații, într-un dosar în care este implicată şi mama sa.

În aceeaşi zi, Agenția Națională de Integritate (ANI) a redeschis dosarul privind modul în care fostul ministru David și-a dobândit averea.

O zi mai târziu, în 27 februarie, preşedintele Traina Băsescu a dat ok-ul urmăririi penale împotriva lui David.

Astăzi se repetă scenariul. 

Redăm integral comunicatul DNA:

“În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, 

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis, procurorului general al P.I.C.C.J, referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de DAVID CRISTIAN, ministru al Internelor și Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani.

Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată în cursul anului 2014 constau în aceea că ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie care efectuează cercetări în cauză, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.