Fostul preşedinte al CNAS, urmărit penal

Lucian Duţă (PDL), fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru două infracţiuni de tentativă de abuz în serviciu şi una de abuz în serviciu. El este cercetat într-un dosar privind achiziţia mai multor licenţe decât erau folosite de CJAS, pentru o aplicaţie de management al resurselor în vederea îmbunătăţirii serviciilor de mentenanţă. Achiziţia nejustificată a dus la un prejudiciu de 150.000 de euro.

În acest dosar este urmărit penal şi Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzaţiile în 5 februarie, când DNA anunţa că în cauză este urmărită penal şi o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni. Medvaş este acuzat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziţie pentru “servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP” – aplicaţie informatică de management al resurselor. Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO România SA în perioada 2003-2007.

„Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor, în cel de-al doilea”, precizează DNA.

Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, “fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate”.

Astfel, cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic producându-se un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA.

„Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul CNAS, suspectul Medveş a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat”, arată anchetatorii.

În primele două cazuri actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul CNAS şi Caselor Judeţene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.