Fostul primar al Devei, Mircia Muntean, 4 ani de închisoare cu suspendare

După 9 ani de judecată, fostul primar al Devei în perioada 1996-2012, Mircia Muntean, în prezent deputat în Hunedoara ales pe listele fostei ARD, a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la 4 ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 6 ani. El îşi va pierde mandatul de parlamentar, care va rămâne vacant.

Muntean a fost trimis în judecată în ianuarie 2004, sub acuzaţia că a încheiat mai multe tranzacţii ilegale de terenuri cu Iosif Man, la rândul său acuzat de traficarea a peste 200 de maşini furate.

Practic, instanţa supremă a respins recursurile formulate de Muntean şi de ceilalţi inculpaţi în acest dosar de corupţie – Ovidiu Horaţiu Boldor, Iosif Claudiu Man, Carol Panduru, Aurel Pop şi Ministerul Finanţelor, parte civilă din dosar – pronunţate de instanţa inferioară în 17 iulie.

Anchetatorii au demonstrat că Iosif Man, Claudiu Man, Ovidiu Boldor şi Cornel Moraru se ocupau de traficarea unor maşini furate din străinătate.

Iată şi celelalte condamnări:

  • Iosif Claudiu Man a fost condamnat la un 1 şi 6 luni închisoare cu suspendare
  • Ovidiu Horaţiu Boldor şi Cornel Moraru au primit 2 ani de închisoare cu executare
  • Lui Boldor i s-a contopit pedeapsa cu o alta, de 3 ani de închisoare, primită într-un alt dosar.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal în cazul lui Iosif Man ca urmare a decesului acestuia.

Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man, moştenitor al lui Iosif Man, au fost obligaţi la plata în solidar a sumei de 333.743 de dolari sau echivalentul în lei. La aceasta se adaugă dobânda calculată de la 25 martie 1999 până la plata integrală a prejudiciului de 360.000 de dolari, adus statului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.