Fostul procuror Ciofu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare

Fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat, luni, de Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la 3 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Sentinţa magistraţilor este definitivă, prima condamnare – din 28 martie 2012, a Secţiei penale a ÎCCJ – fiind menţinută de instanţa supremă.

Totodată, a fost menţinută decizia Secţiei penale a ÎCCJ în cazul femeii de afaceri Maricica Ioviţă, condamnată la 2 ani de închisoare cu executare în acelaşi dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut în octombrie 2006 pe Ioan Ciofu, procuror la Curtea de Apel Iaşi, pentru luare de mită, şi pe Maricica Ioviţă, femeie de afaceri din zona Vaslui, pentru dare de mită. Ioviţă era învinuită că i-a oferit procurorului 10.000 de euro pentru a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu, singurul ei concurent în afacerile din judeţul Vaslui. A urmat trimiterea în judecată a procurorului Ioan Ciofu şi a Maricicăi Ioviţă.

Potrivit acuzării, în perioada mai-august 2006, procurorul Ioan Ciofu a pretins şi primit, eşalonat, de la Maricica Ioviţă, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 euro, reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele unor rude, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia.

La schimb, Ioan Ciofu s-a angajat să instrumenteze în mod părtinitor un dosar penal, astfel încât finanţatorul echipei de fotbal FC Vaslui, Adrian Porumboiu, să fie pus sub învinuire pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economică. La momentul respectiv, Ioan Ciofu era procuror la Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.