Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, si consilierul sau, Codrut Marta, urmariti penal pentru evaziune fiscala cu motorina

Procurorii DIICOT Brasov au inceput urmarirea penala in cazul fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, si a fostului sau consilier, Codrut Marta, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a grupului infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, care a fentat statul roman prin neplata accizelor la motorina pe care o importau. Potrivit anchetatorilor, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantitatii de peste 5.000 tone de motorina achizitionata in regim suspensiv, combustibil comercializat pe piata interna. In acest moment, Blejnar este audiat la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Brasov, unde i se prezinta acuzatiile din acest dosar. Nu se stie daca anchetatorii vor cere magistratilor arestarea lui preventiva, dar o sentinta anterioara a Curtii de Apel Bucuresti ii impune, la solicitarea DNA, sa nu paraseasca tara

Sorin Blejnar si Codrut Alexandru Marta sunt acuzati in acest dosar de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscalacu motorina. Procurorii DIICOT sustin, intr-un comunicat de presa, ca in perioada martie-iulie 2010, inculpatii Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, Dorel Ciobanu si Salvatore Cuccina au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu combustibili.

Activitatea infractionala a gruparii fost sprijinita de catre invinuitii Codrut Alexandru Marta (38 de ani) si Sorin Blejnar (41 de ani), precum si de catre inculpatii Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Brasov, sustin procurorii.

Potrivit DIICOT, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantitatii de peste 5.000 tone de motorina achizitionata in regim suspensiv, combustibil comercializat pe piata interna.

Motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, urmand a fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, combustibilul era revandut prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul Romaniei.

DIICOT informeaza ca “in sarcina invinuitilor Marta si Blejnar se retine ca au acordat sprijin grupului infractional organizat in operatiunile de obtinere a autorizatiei de antrepozit fiscal si au blocat orice control sau inspectie fiscala la societatile comerciale utilizate de catre membrii gruparii, care ar fi putut conduce la stabilirea situatiei fiscale complete si corecte a antrepozitarilor. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.