Fostul şef al Poliţiei de Frontieră Siret, ARESTAT. Şeful SPP Suceava, sub control judiciar

Comisarul-şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sâmbătă seară, de Tribunalul Suceava, după ce fusese reţinut de procurorii DNA Suceava pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de luare de mită în formă continuată şi de influenţarea declaraţiilor. Cu câteva zile în urmă, el fusese trimis în judecată într-un alt dosar de corupţie. În noul dosar, anchetatorii anticorupţie au dispus şi cercetarea sub control judiciar a şefului SPP Suceava, colonelul Lucian Solcan, şi a inspectorului vamal principal din Vama Siret, Gheorghe Robu. Paul Pârjolea, reţinut în dosar pentru cămătărie, va fi cercetat în libertate.

Procurorii anticorupţie suceveni arată că, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a asigurat protecţie în Vama Siret mai multor persoane care tranzitau ţigări prin punctul vamal peste plafonul legal admis de lege şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.

Astfel, pentru a beneficia de această “protecţie”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită iniţial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 de euro, la cererea comisarului şef.

DNA Suceava susţine că în schimbul aceleiaşi “protecţii”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Nelu Fediuc a beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare.

Intimidări

Procurorii mai arată că, în septembrie 2008, Nelu Fediuc a încercat să determine aceeaşi martoră denunţătoare să-şi retragă denunţul formulat împotriva lui în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta însă a refuzat-o.

Fediuc mai este acuzat că, în perioada iunie – 7 iulie 2014, prin intermediul inspectorului vamal principal Gheorghe Robu, a încercat să determine, prin metode de intimidare, un alt martor denunţător să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa, a altor vameşi şi a ofiţeri de poliţie de frontieră.

Taxă de protecţie

În acelaşi dosar, şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, este acuzat că în perioada în care a fost ofiţer la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă a perceput “taxă de protecţie” de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu ţigări şi alte produse de contrabandă.

Inspectorul vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret este acuzat că a încercat să determine un martor denunţător, prin corupere, precum şi prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa şi a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră, în dosarul în care aceştia fuseseră trimişi în judecată.

Percheziţii

Vineri dimineaţă, procurorii DNA au făcut 7 percheziţii în judeţele Suceava şi Botoşani, două dintre acestea având loc în biroul şefului SPP pentru Suceava şi Botoşani, aflat în sediul CJ Suceava şi în PTF Siret.

Într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, DNA preciza că percheziţiile au loc într-un dosar care vizează “suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2008-2014, a unor infracţiuni de corupţie, privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege şi contra înfăptuirii justiţiei”.

Dosar nou

În 14 iulie, procurorii DNA Suceava i-au trimis în judecată, în stare libertate, pe Nelu Fediuc şi pe preotul Dumitru Horga, alături de mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră, tot pentru fapte de corupţie.

În rechizitoriul transmis instanţei, anchetatorii arată că, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, Dumitru Horga, preot în localitatea Cândeşti, jud. Botoşani, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, din care mai făceau parte, printre alţii, fiul preotului şi un dascăl, iar activitatea grupării a fost sprijinită de Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

“Cooperativa” vamală

Concret,  cei care tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantităţi de ţigări, ulterior revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava.

La fiecare intrare în ţară, membrii grupării dădeau 50 de lei lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor, iar lucrătorului vamal care făcea controlul vamal pe sensul de intrare, 100 de lei.

Fiecare transport s-a făcut pe baza informaţiilor furnizate de Nelu Fediuc, în funcţie de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, el fiind cel care aproba planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu.

Astfel, membrii grupării au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), peste 290.000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană. Anchetatorii mai spuneau că au existat 61 de treceri pe la punctul de frontieră Siret, făcute de membrii grupării în 29 de zile. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.