Fratele lui Bercea Mondial, Amar Generalu’, arestat preventiv împreună cu un primar

Fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel zis şi Amar Generalu’, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile astăzi la ora 17.30, el fiind reţinut aseară de procurorii din Craiova şi prezentat la ora 12.00 instanţei Judecătoriei Craiova, pentru că a înşelat statul cu 3,6 miliarde de lei vechi, prin contracte false cu diverse primării.  Alături de el au fost arestaţi preventiv Constantis Spiridon, primarul comunei Daneţi din judeţul Dolj, precum şi contabila primăriei, Elena Bițu.

Amar Generalu’ se folosea de facturi false pentru a putea vinde primăriilor pubele, bănci stradale, stații de autobuz sau tobogane pentru locurile de joacă. Pe lângă înşelăciune, fratele lui Bercea Mondial este acuzat şi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Primarul, de 58 de ani, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar contabila, de fals intelectual şi abuz în serviciu.

Astfel, în perioada 2008—2012, primarul Constantin Spiridon, în complicitate cu contabila, au organizat o procedură de achiziție directă, în urma căreia au acceptat la plată facturi pentru achiziția unor produse la prețuri supraevaluare, care au fost plătite din bani publici – bănci stradale, stații de autobuz, leagăne pentru copii -, materiale vândute de Vasile Anghel prin firmele pe care acesta le deține.

De menționat că familia lui Bercea Mondial a încercat să colaboreze cu mai multe primării din Dolj, cărora le propunea fie efectuarea unor lucrări, fie achiziția de materiale la prețuri cu mult peste prețul pieței, iar ulterior emitea facturi false către autoritățile locale.

Prejudiciul creat statului de cei trei se cifrează la 3,6 miliarde de lei vechi. 

Amar Generalu’ are deja o condamnare la 5 ani de închisoare, în primă instanţă, pentru că a executat silit mai multe primării. El fusese arestat preventiv în noiembrie 2012, după ce poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IPJ Dolj definitivaseră cercetările în dosarul penal instrumentat cu faptele interlopului şi a altor 4 persoane din Drăgăneşti, judeţul Olt.

“Poliţiştii au stabilit că, în perioada 2008 – 2012, membrii grupului infracţional au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti – Olt, documente care atestau, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, obţinându-se astfel, pe calea somaţiei de plată, mai multe zeci de hotărâri judecătoreşti împotriva unor primării din Judeţul Dolj”, se arată în comunicatul de la acea dată al IPJ Dolj.

A încercat să mituiască judecătorul

La sfârşitul lunii trecute, Amar Generalu’ a încercat să mituiască un judecător prin intermediul avocatului Ion Bogdan Mitrache, care este chiar fratele magistratului, pentru a primi o soluţie favorabilă la recurs.

Procurorii DNA l-au prins în flagrat pe avocat în 26 iunie, în timp ce primea 9.000 de euro.

Dosarele lui Bercea, la puricat

Astăzi, CSM a cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova să strângă informaţii de la toate unităţile de parchet din judeţele Dolj, Olt şi Gorj, cu privire la cele peste 120 de dosare deschise de-a lungul timpului lui Bercea Mondial şi soluţionate cu NUP şi SUP.

Parchetul este condus de Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi arestat preventiv odată cu baronul Adrian Duicu, pentru trafic de influenţă comis chiar din Cancelaria prim-ministrului Voictor Ponta.

Concret, Duicu trăgea sforile ca să îl instaleze pe Ştefan Ponea şef în cadrul Poliţiei Române şi să o promiveze pe soţia acestuia şefă la DNA. La schimb, Ponea promisese să intervină la sora acestuia, şefă la Curtea de Apel Craiova, să-l scape pe Duicu de dosarele de incompatibilitate şi conflict de interese.

Elisabeta Ponea are o piatră de moară legată de Bercea: i-a luat în 2011 subalternului său dosarul pe care acesta îl instrumenta cu privire la fapte de evaziune fiscală comise de interlop şi din care în presă au apărut informaţii că este implicat şi fratele preşedintelui ţării, Mircea Băsescu.

CSM a dat termen o săptămână pentru primirea raportului din partea Parchetului Craiova.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.