Fratele lui Dinel Staicu intră după gratii lângă judecătoarele mituite cu 80.000 de euro

Marian Staicu, fratele afaceristului Dinel Nuţu, fost Staicu şi fost preşedinte al SIF Oltenia, a fost reţinut pentru 24 de ore, miercuri, de anchetatorii anticorupţie, care îl acuză că a dat mită 80.000 de euro şi a cumpărat influenţei judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti. Procurorii DNA l-au prezentat, joi, Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Amintim că judecătoarele corupte au fost arestate preventiv, alături de alte persoane din dosar, încă data de 15 martie, iar instanţa supremă le-a respins definitiv, în 20 martie, recursurile la măsura preventivă dată de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii februarie 2013, Marian Staicu le-a dat 80.000 de euro judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-i elibera fratele din arest. Cele două magistrate au lăsat să se creadă că au influenţă asupra colegilor judecători, determinându-i să pronunţe o soluţie de punere în libertate a lui Dinel Nuţu.

Amintim că Dinel şi-a schimbat numele în Staicu în 2011, imediat ce a fost eliberat din arest preventiv, în mod foarte suspect, pentru faptele dintr-un într-un alt dosar, cel al devalizării BIR. Chiar cu o zi înainte de sentinţa de condamnare la închisoare a fugit din ţară, fiind dat în urmărire prin INTERPOL şi adus mai apoi cu cătuşe, din Ungaria.

Ar fi trebuit să ispăşească 7 ani de închisoare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), însă, într-un mod şi mai suspect, norocul a fost de partea lui: un complet al Curţii de Apel Bucureşti l-a eliberat peste 1 an, admiţându-i recursul în anulare. O zi mai târziu, Inspecţia judiciară a CSM s-a autosesizat.

Fostul preşedinte al SIF Oltenia nu a fost însă eliberat atunci, deoarece primise între timp mandat de arestare preventivă într-un alt dosar, cel al fraudării Transgaz Mediaş. De aceea se zbătea fratele lui să-i obţină eliberarea din închisoare, dând şpagă judecătoarelor corupte de la TB. 

Cei 80.000 de euro au fost daţi de Marian Staicu prin intermediul avocatei Răducan Ileana Alina şi a altei persoane, precum şi al grefierului Vasilescu Sorin de la Tribunalul Bucureşti.

Acum, fratele lui Staicu a ajuns şi el după gratii. În afară de el şi de judecătoarele corupte, se mai află în arest preventiv, prin decizie definitivă a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), alţi 5 inculpaţi în dosar: avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Marian Catrin. Mandatul de arestare preventivă este valabil pentru toţi  până în 12 aprilie şi poate fi prelungit prin hotărâre judecătorească.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.