Fraudă bancară de 22 mil. euro, cu Aurel Şaramet şi oficiali ai Ministerului Economiei implicaţi

DIICOT a descins, joi dimineaţă, la 50 de suspecţi de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro şi la sediile societăţilor acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, 100 de persoane cercetate în acest dosar fiind duse la audieri. Ei au constituit o grupare infracţională care a comis fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. Activitatea infracţională a acestora fost sprijinită de Aurel Şaramet, directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei – angajaţi la Ministerului Economiei, şi Diaconescu Florian Dragoş.

Învinuiţii sunt acuzaţi că au obţinut în mod ilegal de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse – au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

3 bănci fraudate

Prejudiciul este fără precedent în România, presupunând că în interiorul băncilor implicate – două private şi una de stat – sunt reguli stricte şi control riguros. Contractarea de credite cu acte false se întâmpla cu ajutorul angajaţilor băncilor, dar şi ai Ministerului Economiei.

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor”, informează DIICOT.

Controalele s-au derulat în urma unor plângeri penale înaintate de băncile comerciale care au descoperit fraude în dosare de credit, au precizat surse din Asociaţia Română a Băncilor.

Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii DIICOT a fost asigurat de SRI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.