UPDATE 3! FRAUDĂ la BAC: Directoarea demisă de la Liceul Bolintineanu a fost arestată

1

Costica Vărzaru, directoarea Liceului “Dimitrie Bolintineanu”, demisă ieri de Inspectoratul Şcolar Bucureşti, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, prin decizia de marţi seară a instanţei Tribunalului Bucureşti. Inculpata poate ataca sentinţa la Curtea de Apel a Capitalei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti o cercetează pentru trafic de influenţă, sub acuzaţia că a colectat pentru ea şi pentru supraveghetori şpagă de la candidaţii la Bacalaureat care susţin probele scrise la liceul pe care îl conducea până ieri.

UPDATE 10 septembrie: Costica Vărzaru va fi judecată în libertate, în urma deciziei de marţi a magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care i-au admis recursul la decizia de prelungire a perioadei de arest preventiv, luată de instanţa Tribunalului Bucureşti.

UPDATE 23 august: Costica Vărzaru a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Capitalei, în stare de arest preventiv, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste date.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Gina Ciontoiu (membră a comitetului de părinţi), Elena Dumitru şi Maria Mimoza Vulcu (vicepreşedintă a comisiei de bacalaureat). . 

UPDATE 9 iulie: Costica Vărzaru rămâne în arest preventiv pentru 29 de zile, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti i-au respins recursul. Decizia este definitivă.

Ea a recunoscut în faţa judecătorilor că ştia despre strângerea banilor pentru “protocol”, de către Comitetul de părinţi, şi că a a discutat cu vicepreşedinta Comisiei de examen despre ajutorul pe care elevii trebuiau să-l primească pentru “rezolvarea” subiectelor de la Bacalaureat, deoarece aceştia erau “stresaţi” şi aveau nevoie de “un punct de sprijin”. 

Preşedintele completului de judecată, Vasile Băjan, a întrebat-o în repetate rânduri în ce consta acea “rezolvare”, dar a obţinut răspunsuri incoerente din partea acesteia. 

Costica Vărzaru a susţinut că nu ea s-a ocupat de strângerea banilor, dar că ştia de acest lucru, iar sumele erau destinate pentru asigurarea unui minim protocol al comisiei, pentru “un suc, un fruct, o apă minerală”. 

În replică, judecătorul Vasile Băjan a întrebat-o: “Aveţi idee câtă apă s-a cumpărat cu 13.000 de lei?”. 

“Mi s-a zis că au fost 12.900 de lei de către şefa Comitetului de părinţi. Nu m-am opus, eu doar am luat la cunoştinţă de aceşti bani. Suma era pentru protocol. (…) Nu am promis nimănui că voi furniza răspunsurile la subiectele de la examen. Am discutat cu vicepreşedintele comisiei pentru un minim de ajutor pentru elevi. Acest ajutor rămâne la latitudinea celor din Comisia de supraveghere”, a spus Costica Vărzaru. 

Anchetatorii au audiat-o, luni, pe fosta directoare Vărzaru, în urma percheziţiei de la liceu, şi au emis pe numele ei o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar astăzi au dus-o la tribunal pentru a primi mandat de arestare preventivă. Ieri au fost audiaţi toţi cei 32 de profesori supraveghetori, plus cei 5 membri ai Comisiei de Bacalaureat de la Liceul Bolintineanu.

Procurorii arată că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al liceului, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la o parte dintre elevii înscrişi la examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă profesorii supraveghetori şi membrii Comisiei de Bac, astfel încât aceştia “să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.

“Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, informează Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au plasat microfoane în cancelaria profesorilor şi în alte locuri din liceu, în urmă cu 3 săptămâni, iar acum deţin interceptări ale discuţiilor dintre profesori, care vor fi folosite ca probe în dosar.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că proba scrisă la Limba şi literatura română nu va fi repetată după evenimentul de la Liceul Bolintineanu, dar că va decide, în funcţie de informaţiile pe care le va primi de la Parchet, dacă următoarea probă de la acest centru de examinare va avea loc pentru toţi candidaţii.

Copiuţe găsite de anchetatori

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, marţi, că 7 candidaţi la Bacalaureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi – copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile etc. – care indică tentativa de fraudă la proba de Limba şi literatura română.

“Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen, şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen”, precizează ISMB.

Şpaga, fond de protocol

Fosta directoare a recunoscut parţial acuzaţia – potrivit avocatului său -, în sensul că a admis că s-a strâns un fond de protocol, înaintea probelor scrise, la care au contribuit cu câte 100 de lei peste 100 de elevi (din cei 256 care susţin examenul la acest liceu),  suma totală fiind de peste 10.000 de lei.

Surse judiciare susţin însă că sumele ajungeau până la 600 de euro şi au fost date de circa 20% dintre candidaţi, special pntru a avea în sală supraveghetori care să le permită să copieze sau să le spună rezolvările subiectelor.

Miniştrii, complici tacit

Toţi miniştrii Educaţiei au ştiut despre existenţa acestui fond de protocol; l-au şi interzis prin diverse regulamente, dar în afară de ameninţări nu au luat nicio măsură de a stopa această practică.

Profesorii diriginţi şi directorii de şcoli susţin că acest fond este înfiinţat la dorinţa părinţilor şi nu a lor. La fel se procedează şi cu fondul şcolii, fondul clasei – sume de bani percepute tuturor elevilor, în fiecare semestru, pentru diverse reparaţii şi amenajări ale sălilor de curs.

Cei 100 sau 150 de lei de la fiecare elev par sume mici, dar adunate de la cei peste 3,2 milioane de elevi devin enorme şi constituie evaziune fiscală. Actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a găsit soluţia: să legalizeze fondul clasei şi fondul şcolii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.