Funcţionari antifraudă de la Vămi şi ANAF, trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată

Patru funcţionari de la direcţiile antifraudă ale ANAF şi Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) au fost deferiţi justiţiei, pentru fapte de corupţie, după ce au primit, în total, peste 100.000 de euro de la patronii unor firme, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, informează DNA. Alături de ei vor fi judecaţi în acest dosar şi doi administratori de firme, pentru dare de mită în formă continuată şi complicitate la luare de mită, tot în formă continuată.

Astfel, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Piteşti l-au deferit justiţiei pe Sergiu Adorian Ignat, funcţionar public în cadrul ANV – Direcţia Antifraudă – Centrul de Informaţii Vamale, pe care îl acuză de luare de mită, în formă continuată.

Alături de acesta, au fost trimişi în judecată Mihai Chioveanu, funcţionar public (inspector asistent) al ANAF – Direcţia Antifraudă Fiscală, Marian Ţuţuianu, funcţionar public al ANV, şi Adrian Modan, funcţionar public al ANV – Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, toţi acuzaţi de luare de mită.

Totodată, vor fi judecaţi în acest dosar Silviu Costache şi Dumitru Floarea, administratori ai societăţilor Geoalco şi respectiv Termovil Râmnicu Vâlcea, acuzaţi de dare de mită, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

Taxă de protecţie

În rechizitoriu se arată că, în perioada februarie – noiembrie 2008, Ignat, în calitate de funcţionar public în ANV – Direcţia Antifraudă – Centrul de Informaţii Vamale, a primit de la un denunţător, reprezentantul unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul producerii de alcool, 27.000 de euro drept mită pentru a acorda protecţie ilicită firmelor controlate de persoana de la care a primit banii. Sumele au fost primiţi prin intermediul lui Floarea şi Costache.

De la acelaşi denunţător, în perioada martie – iulie 2008, Chioveanu, inspector asistent în cadrul ANAF – Direcţia Antifraudă Fiscală, Ţuţuianu, funcţionar public în ANV, şi Modan, funcţionar public în ANV – Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, au primit fiecare diverse sume de bani cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, tot drept mită.

Banii au fost primiţi pentru ca funcţionarii respectivi să favorizeze firmele controlate de denunţător, mai notează procurorii.

De asemenea, în acelaşi scop, în perioada februarie 2008 – mai 2009, Sergiu Adorian Ignat a primit de la Floarea şi Costache, administratorii celor două societăţi comerciale cu obiect principal de activitate producerea alcoolului, suma totală de 96.000 de euro drept mită.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător asupra unor sume de bani, bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Ignat, Chioveanu, Ţuţuianu şi Floarea. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Vâlcea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.