UPDATE! Ghiţă scapă cu noul Cod Penal

După 12 ani de la începerea cercetărilor şi 8 ani de judecată, faptele de evaziune fiscală cu produse petroliere, înșelăciune sau complicitate la această infracţiune și fals în declarații comise de Sebastian Ghiţă şi de alţi 8 inculpaţi trimişi în judecată acum 8 ani s-au prescris. Cum însă aceştia nu au catadicsit să vină în sala de judecată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca în 25 februarie ei să vină să anunţe dacă doresc continuarea procesului pentru a-şi dovedi nevinovăţia sau nu. 

UPDATE 25 februarie: Sebastian Ghiță, Gheorghe Romulus, Stela Ştefan şi Mircea Nicorici au spus, în faţa instanţei, că doresc continuarea judecăţii, în timp ce ceilalţi inculpaţi fie nu au fost prezenţi, fie au arătat că nu doresc continuarea judecăţii, ci constatarea prescrierii faptelor de care sunt acuzaţi.

Magistraţii au stabilit reluarea judecăţii în dosar în 11 martie şi au menţionat că inculpaţii care nu doresc continuarea procesului faţă de ei pot să nu se mai prezinte la instanţă.

Cercetările în acest dosar au început în 2002, adică în urmă cu 14 ani, iar cei 9 inculpaţi – Sebastian Aurel Ghiţă, Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ştefan, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan –  au fost deferiţi justiţiei în februarie 2006, de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

După 5 ani de judecată, în noiembrie 2011, judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au achitat pe toţi, constatând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată. Sebastian Ghiţă a fost achitat atât pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, cât şi pentru fals în declaraţii.

Sentinţa a fost atacată de procurori, dosarul fiind înregistrat în 7 februarie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecarea a început în 6 martie. În decembrie 2012, Sebastian Ghiţă – prietenul premierului Victor Ponta şi patronul Asesoft, care are mai multe contracte cu instituţii ale statului (printre care şi STS) – a candidat la Parlament din partea PSD şi a fost ales deputat.

Dosarul s-a plimbat din nou – judecătorii Curţii declinându-şi competenţa abia în 5 martie 2013, şi au dispus trimiterea cauzei la ICCJ, instanţa care judecă dosarele în care sunt acuzaţi parlamentari.

Însă în 15 octombrie 2013, Instanţa Supremă a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti, pentru continuarea judecării apelurilor. Dosarul a ajuns din nou în dezbaterea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti din noiembrie 2013.

De atunci au trecut 3 luni până când noul Cod Penal a intrat în vigoare iar pedepsele pentru  infracțiunile de evaziune fiscală și înșelăciune au fost reduse, în acest fel intervenind prescripția în cazul acestor fapte.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.