UPDATE 2! Gruia Stoica, în cătuşe la DNA. Alte 21 de persoane vor fi audiate

Gruia Stoica, cel care a câştigat licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, a fost adus de mascaţi, în cătuşe, la sediul DNA Bucureşti, fiind suspectat de fraudă, potrivit imaginilor difuzate de Realitatea TV. Procurorii DNA au stopat licitaţia pe care a organizat-o Complexul Energetic (CE) Oltenia  pentru transportarea cărbunelui. Anchetatorii aveau suspiciuni de fraudare, în sensul că lucrurile erau aranjateîn aşa fel ca licitaţia să fie câştigată de societatea Grup Feroviar Român (GFR) – aflată în proprietatea omului de afaceri Gruia Stoica -, în detrimentul CFR Marfă. Procurorii au ascultat timp de 21 de zile telefoanele tuturor celor implicaţi în licitaţie iar astăzi au trecut la fapte: imediat după depunerea ofertelor au ridicat plicurile de la comisia de licitaţie..

UPDATE 30 ianuarie ora 16.20: Gruia Stoica a fost arestat.

UPDATE ora 20.50: Gruia Stoica a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat mâine instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. El este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă. Avocatul Doru Boştină este acuzat de trafic de influenţă.

Pe scurt, proprietarul GFR i-a dat lui Boștină 3.000.000 euro ca să afle de la directorul general al CFR Marfă (unul dintre competitori) prețul pe care societatea feroviară de stat urma să îl ofere la licitație.

Percheziţii la CE Oltenia

Astfel, procurorii anticorupţie au efectuat mai multe percheziţii la Complexul Energetic Oltenia şi au ridicat 21 de suspecţi şi pe Gruia Stoica, pe care i-au adus la audieri. Avocatul Doru Boştină este şi el audiat în dosar.

Patronul GFR a coborât din maşina Poliţiei încătuşat, ceea ce înseamnă că a fost adus cu mandat şi nu va fi audiat în calitate de martor, ci de învinuit. Potrivit unor surse judiciare, el s-a opus reţinerii.

Cel mai probabil, lui Gruia Stoica i se vor aduce la cunoştinţă învinuirile.

Direcţia Naţională Anticorupţie va comunica în curând informaţii despre acest caz.

Amintim că Gruia Stocia era cât pe-aci să câştige CFR Marfă, prin manevre nu tocmai ortodoxe. În primul rând, încă de la desemnarea GFR drept câştigător al licitaţiei, Stoica a vrut să dea banii în rate.

Apoi a fost nevoie de avertizarea preşedintelui Traian Băsescu asupra tărăgănării lucrurilor pentru a-i oferi în mod evident proprietarului GFR timp să facă rost de bani.

A fost luată în derâdere de premierul Victor Ponta, dar până la urmă a trebuit să emită o Hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit un termen final până la care patronul GFR să aducă banii.

A urmat un alt hop: Hotărârea de Guvern nu a fost publicată în Monitorul Oficial timp de aproape o lună.

Şeful statului a atras atenţia asupra pericolului ca patronul GFR să dea statul român în judecată şi să câştige “daune de zeci de milioane” deoarece finalizarea tranzacţiei se prelungeşte nepermis de mult.

În final, pe 14 octombrie, după 4 luni de la desemnarea drept câştigător al licitaţiei, GFR nu a depus banii iar privatizarea “de succes” a lui Fenechiu s-a dovedit un mare eşec.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.