Gruia Stoica rămâne în arest încă 60 de zile, până începe procesul

Curtea de Apel București (CAB) a prelungit cu 60 de zile mandatul de arestare preventivă pentru Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență la licitația Complexului Energetic Oltenia pentru contractul de peste 100 de milioane de euro, fără TVA, privind transportarea cărbunelui timp de 3 ani. Avocaţii săi au cerut anterior instanţei să comute măsura în arest la domiciliu (care nu se scade însă, la fel ca perioada arestului preventiv la Poliţie,  din pedeapsa de condamnare în caz că se va da), însă judecătorii nu au fost de acord, semn că Stoica ar putea influenţa părţile din proces.

Gruia Stoica a încercat, cu 3 milioane de euro, să afle prin intermediul avocatului Doru Boştină, oferta CFR Marfă, principalul competitor la licitaţia companiei de stat CE Oltenia.

DNA a trimis deja dosarul în judecată, într-un timp record – două săptămâni de la săltarea lui Stoica de la licitaţie -, iar cum noile prevederi din Codul de procedură penală stipulează că dosarul va sta circa două luni la camera preliminară, patronul GFR va rămâne şi el după gratii până când va începe procesul – cel puţin.

În cazul avocatului Doru Boștină, judecătorul de cameră preliminară al CAB a înlocuit măsura obligării de a nu părăsi țara, luată potrivit vechiului Cod de procedură penală, cu controlul judiciar, potrivit noului Cod de procedură penală.

Licitaţia

În luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat în mod public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect “Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Potrivit fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru SE Ișalnița).

Durata contractuală de 36 de luni ar fi început la 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire – “cel mai mic preț” sau “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

În 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitații de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorității contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA București (GFR) și altor 3 societăți comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitație era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele 3 sucursale aparținând Complexului Energetic Oltenia și, prin urmare, a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru), arată procurorii DNA.

Încercarea de trucare

În 22 ianuarie, Gruia Stoica i-a promis lui Doru Boștină că-i va da 3 milioane de euro pentru a afla de la directorul general al CFR Marfă (Dragoş Alexandru Drăghici, care a făcut ulterior atac cerebral şi a murit) oferta companiei feroviare de stat.

În acest fel, GFR ar fi ştiut cât să liciteze pentru a-şi adjudeca la sigur contractul.

Potrivit rechizitoriului, în intervalul 23-24 ianuarie și până în ziua licitației, 29 ianuarie 2014, Boștină l-a ținut la curent pe Gruia Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenței.

“Intervenția autorităților judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracționale și a stopat o licitație afectată de activitatea infracțională a celor doi inculpați, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condițiilor de concurență reală, loială și care ar fi putut determina prejudicierea unei unități de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA”, arată DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.