Guvernul plateste despagubiri directorilor concediati de Boc pe vremea cand ii era sef lui Ponta

1

Statul este obligat sa plateasca despagubiri de peste 14 milioane lei, 10.000 euro si 16.000 dolari celor 850 de directori de servicii deconcentrate concediati in 2009 si care au dat in judecata Guvernul Boc si au castigat. Acum, in afara de a-l admonesta pe Emil Boc la televizor – desi pe vremea aceea ii era subaltern in Guvernul PDL-PSD, ca ministru pentru relatia cu parlamentul -, premierul Victor Ponta trebuie sa si gaseasca si bani pentru a pune in executare sentintele. In plus, trebuie sa ii reinstaleze in functie pe cei concediati. Obligatia statului de a achita aceste despagubiri este indicata intr-un document analizat la nivelul Guvernului privind “persoanele care au castigat in instanta, definitiv si irevocabil, la nivelul fiecarui minister, in urma destituirilor si concedierilor efectuate ilegal”.

Din primele calcule efectuate de Executiv, despagubirile totale se cifreaza la peste 14,2 milioane lei, 10.000 euro si 15.955 dolari, la care se adauga sume care nu au fost deocamdata calculate de ministerele Agriculturii, Educatiei, Comunicatiilor, Afacerilor Externe.

Au fost raportate 850 de litigii, reprezentand, in general, actiuni in contencios administrativ aflate pe rolul instantelor, prin care s-a solicitat anularea actelor administrative emise in temeiul dispozitiilor OUG 37/2009 si/sau OUG 105/2009 si reincadrarea in functia publica detinuta anterior, cu plata drepturilor salariale si/sau a daunelor morale.

Amintim ca, in aprilie 2009, Guvernul Boc a emis OUG nr. 37/2009 prin care toti directorii de servicii deconcentrate din tara au fost schimbati din functii, cu argumentul “imbunatatirii activitatii administratiei publice”.

Ordonanta a fost declarata neconstitutionala, dar Guvernul a revenit cu un nou act normativ similar, respectiv OUG nr. 105/2009, prin care a preluat integral continutul ordonantei anterioare. Insa si acest act normativ a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la inceputul lunii iunie, ca Guvernul ii va actiona in instanta pe fostii demnitari care au creat prejudicii inclusiv prin schimbarea politica a sefilor diferitelor structuri din administratie, directori demisi care solicita in prezent daune din partea statului.

El a precizat ca Executivul va incerca sa obtina banii de la persoanele care au semnat actele de demitere a sutelor de sefi din administratie concediati la instalarea Guvernului Boc si care l-au dat in judecata si au castigat acum, iar actualul Cabinet trebuie sa le achite daunele.

Ponta “uita” insa ca in 2009 s-a aflat la guvernare, in coalitia PDL-PSD si, in calitate de ministru pentru relatia cu Parlamentul, a aprobat si el cele doua ordonante de urgenta. 

Pe de alta parte, in ritmul binecunoscut al justitiei romanesti, un asemenea proces se va incheia, in cel mai fericit caz, in 3-4 ani. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. IN SFARSIT!
    Eu am castigat definitiv si irevocabil in14.01.2011 reinstalarea in functie si acordarea drepturilor salariale restante dar nu am primit decat daunele morale din banii publici nu din buzunarele lui Boc, Pogea,Sarbu,Botis,Sulfina Barbu, Mircea matei Simona Iancu care au incalcat legea unul dupa altul constant!Ministerul Muncii imi datoreaza doua miliarde de lei!
    Am transmis un memoriu d-lui Ponta si inclin sa cred ca acest memoriu a declansat tavalugul!
    Din 2009 pana azi ma lupt cu incompetenta “expertilor in legislatia muncii” care ocupa posturi in Ministerul Muncii …dar si cu incompetenta unor judecatori de la ICCJ si a unor Procurori de la Parchetul de pe ICCJ care NU CUNOSC sau NU APLICA legea corect!
    Ma gandesc sa scriu o carte despre”Ce fece un destept intr-o tara condusa de prosti?”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.