Harnagea: Percheziţia DNA vizează un contract de consultanţă al firmei mele cu EADS

Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE – în perioada când premierul Victor Ponta a fost spion, potrivit preşedintelui Traian Băsescu -, a declarat aseară, la Antena 3, că zecile de percheziţii desfăşurate de DNA în cursul zilei, inclusiv la locuinţa sa, fac parte din ancheta asupra licenţelor Microsoft şi vizează un contract de consultanţă încheiat între firma sa şi EADS.

Harnagea a condus Serviciul Român de Informaţii (SIE) în intervalul 30 iulie 1997-1 februarie 2001, când Dorin Marian a ocupat funcţia de consilier prezidenţial (1996-2000) şi de şef al Administraţiei Prezidenţiale (martie-septembrie 2000) în timpul preşedintelui Emil Constantinescu.

În CV-ul său, Harnagea a scris că a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României şi pe cel de off-set.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat, ieri, 56 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la sedii de firme şi de fundaţii, dar şi la locuinţele unor persoane, în dosarul Microsoft, în care se fac cercetări pentru corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT.

Printre locurile percheziţionate se numără locuinţa lui Harnagea, reşedinţele oamenilor de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru – cel care controlează grupul de firme NIRO -, domiciliile fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, tatălui preşedintelui COSR, Adrian Petrache, şi sediul Fundaţiei Dinu Pescariu.

Contract pentru securizarea frontierelor

“La mine au venit pentru a solicita documente cu privire la contractul pe care l-a avut firma mea, timp de un an şi jumătate – doi ani, cu EADS. A fost un contract extern încheiat direct cu EADS-ul, care a durat din 2005 până în 2006, cam aşa. Nu eram nicăieri, în nicio demnitate, nu eram funcţionar al statului”, a spus Harnagea.

El a precizat că a fost vorba de un contract de consultanţă şi nu de expertiză tehnică sau juridică, iar firmei sale i s-a cerut să facă analize cu privire la oportunitatea creării unui proiect de securizare a frontierilor şi să asiste EADS în vizitele şi în întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului de Interne şi Direcţiei de Frontieră.

Harnagea a adăugat că respectivul contract era unul “destul de lejer” şi că firmei sale nu i se cerea să dea variante tehnice sau să recomande companii din România pentru achiziţii sau pentru vânzarea anumitor echipamente pentru proiect.

De altfel, el susţine că procurorii DNA nu îl acuză de nimic.

“Nu este nicio acuzaţie. Au fost astăzi, din câte am înţeles, 50 sau 60 de percheziţii, cu două speţe conexate, Microsoft şi EADS şi, probabil, au luat la grămadă firmele care au avut contracte cu aceste proiecte şi cu aceste companii şi, normal, au ajuns şi la firma pe care am condus-o şi care a avut, într-adevăr, un contract direct cu EADS-ul. (…) Ei (anchetatorii, n.r.) au ridicat doar documentele cu privire la acest contract, pe care le-au solicitat. Le-am oferit aceste documente, le-au înregistrat şi au plecat”, a precizat Harnagea.

Întrebat despre valoarea contractului, el a evitat să spună suma, răspunzând că era un procent din încasările pe care EADS-ul le percepea pe anumte servicii făcute în proiect. “Era un contract confidenţial. Oricum, nu era o sumă considerabilă”, a spus el.

Întrebat dacă crede că ancheta are vreo legătură în legătură cu afirmaţiile lui Traian Băsescu legate de SIE, Harnagea a răspuns:

“Dacă lucrurile acestea se fac în ultima lună a unei campanii prezidenţiale atât de violente şi cu foarte multe acuzaţii care trec de limita normalului şi a legii, poţi să bănuieşti orice. Dacă lucrurile se derulau cu foarte mult înainte sau după, intram într-un cadru normal. Orice s-ar întâmpla, mai ales în ultimele două săptămâni, are legătură cu datele alegerilor prezidenţiale şi cu rezultatul lor”.

Al doilea contract păgubos, după Bechtel

Începerea securizării frontierei a fost una din condiţiile obligatorii pentru aderarea României la UE şi, în perspectivă, integrarea în zona Schengen, iar contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) a fost încheiat în 12 august 2004, în timpul Guvernului Năstase, între Ministerul român de Interne (condus de Ioan Rus) şi EADS Deutschland GmbH Germania, pentru 650 milioane de euro.

Este considerat al doilea contract păgubos pentru România, după cel încheiat cu Bechtel (tot în Guvernul Năstase). Nu s-a făcut licitaţie, fiind aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Întrebat recent la Alba Iulia despre ancheta – deocamdată “in rem” a procurorilor DNA asupra contractului cu EADS, Ioan Rus, în prezent ministru al Transporturilor, susţine că “personal, îmi vine foarte greu să cred că s-au întâmplat ilegalităţi, fiindcă a fost o comisie formată din mai mulţi specialişti care au negociat, au discutat toate”.

Este drept că Rus nu a semnat contractul, din partea română punându-şi semnătura generalul în MAI Toma Zaharia iar la ceremonie fiind prezenţi premierul Adrian Năstase şi cancelarul Gerhard Schroeder.

De la Rus şi Ponta din Guvernul Năstase, la Dan Nica din Guvernul Boc

Actualul prim-ministru Victor Ponta a deţinut în perioada 2001-2004 funcţiile de şef al Corpului de control al premierului Adrian Năstase, cu rang de secretar de stat, şi de ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar în Guvernul PSD (2004).

Ponta avea, prin lege, atribuţia şi obligaţia de a verifica modul de negociere şi de atribuire a contractului privind securizarea frontierelor României către EADS, cu atât mai mult cu cât era cofinanţat din fonduri europene.

În anul 2005,  în Guvernul Tăriceanu, ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga, a cerut un control, la care s-au găsit nereguli mari, şi a dispus formularea de plângeri penale împotriva mai multor foşti şefi din MAI, în frunte cu chestorul Toma Zaharia, fost prim-adjunct al ministrului Ioan Rus. Plângerea s-a soldat cu neînceperea urmăririi penale.

Prieten cu Rus, Blaga nu a făcut plângere penală şi împotriva acestuia. În final, valoarea contractului cu EADS a fost diminuată la 524,5 milioane de euro, cu posibilitatea de subcontractare de încă 350 de milioane de euro.

Tot în 2005, mult hulitul preşedinte Traian Băsescu spunea că “acest contract de 800 milioane dolari este inutil şi corupt”.

Contractul a fost însă extins cu 200 milioane euro în 2009, în timpul Guvernului Boc 1, când la “butoanele” Ministerului de Interne se afla nimeni altul decât PSD-istul Dan Nica, care a deţinut şi funcţia de viceprim-ministru.

În 2011, preşedintele Traian Băsescu a propus ca, dacă tot nu există o dată fixă de aderare Schengen, tranşa de 271 de milioane de euro prevăzută în bugetul pe 2011 pentru securizarea frontierei să nu fie plătită către grupul EADS, ci să fie redirecţionată către programele de sprijin al IMM-urilor.

Iată că, după 10 ani, nu am intrat în Schengen şi, mai grav, România este zguduită de un imens scandal de corupţie, pentru două contracte încheiate pe şpăgi colosale, cu Microsoft şi EADS.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.