ICCJ a respins recursul judecătoarelor corupte: rămân în arest

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti, acuzate de fapte de corupţie, rămân în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) le-a respins, miercuri seară, recursurile la măsura preventivă dată de arestare, dispusă în 15 martie de Curtea de Apel Bucureşti. Sentinţa este definitivă. Mai mult, instanţa supremă a admis recursul procurorilor DNA în privinţa lui Marian Catrin, hotărând şi arestarea preventivă a acestuia. Ceilalţi 4 inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu, rămân şi ei arestaţi.

La judecarea recursurilor, procurorul anticorupţie a arătat că judecătoarele practicau o formă de corupţie agresivă, activă şi continuă, lărgind filiera şi implicând şi magistraţi de la instanţa superioară – Curtea de Apel Bucureşti.

“Astfel, se asigurau servicii complete pentru soluţii definitive favorabile pentru cumpărătorii de influenţă. Atitudinea procesuală a celor două, care au optat să nu facă nicio declaraţie în faţa dumneavoastră (a judecătorilor ICCJ – n.r.) este lesne de înţeles. Au spus tot ce era de spus în convorbirile telefonice. Încrederea în actul de justiţie a slăbit foarte mult după ce omul de rând a putut vedea la televizor cum au fost judecate unele dintre cauzele Tribunalului Bucureşti. Jocurile de la tribunal al acestor judecătoare au dus la slăbirea încrederii populaţiei în justiţie“, a conchis procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Judecătoarea Antonela Costache s-a apărat spunând că se face o presiune mediatică negativă cu privire la persoana ei. Spre deosebire de ea, Viorica Dinu nu a făcut nicio declaraţie în faţa instanţei supreme, arătând doar că este mulţumită de apărarea expusă de avocaţii ei.

Avocaţii califică denunţurile drept mincinoase

Avocaţii celor două judecătoare susţin că denunţurile, dar şi declaraţiile celor trei persoane lăsate în libertate – avocatul Dan Petre, soţia lui şi arhivarul Vasilescu – nu sunt credibile şi, în mare parte, sunt mincinoase, existând din partea acestora interesul de a fi cercetaţi în libertate.

În opinia apărătorilor, cei trei ar fi clădit o poveste care să le implice pe cele două judecătoare pentru a diminua, de fapt, faptele ce apăsau pe umerii lor.

În acest context, avocaţii au cerut eliberarea celor două judecătoare, arătând că doar interceptările nu dovedesc acuzaţiile DNA.

Viorica Dinu este cercetată în arest preventiv (din 15 martie) pentru 4 infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă.

CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.