Inalta Curte a amanat pentru 1 iunie sentinta in dosarul Voicu – Costiniu

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat, marti, pentru vineri, 1 iunie, pronuntarea sentintei in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, trimis in judecata pentru trafic de influenta si luare de mita. DNA a cerut prin procurorul de sedinta condamnarea lui Voicu la 9 ani de inchisoare, condamnarea fostului judecator Florin Costiniu la 6 ani – pentru luare de mita – si la cate 5 ani pentru Costel Casuneanu si Marius Locic. Sentinta nu va fi definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori ai Inaltei Curti.

Catalin Voicu a fost incarcerat preventiv timp de 1 an si 4 luni, fiind eliberat in prima jumatate a anului trecut si cercetat in libertate. Din pedeapsa i se va scadea aceasta perioada, in caz ca va primi inchisoare cu executare.

Pe de alta parte, daca va primi o asemenea pedeapsa ar insemna recunoasterea de catre justitie ca si fostul sef al Sectiei civile a ICCJ, magistratul Florin Costiniu, este vinovat, astfel ca va trebui condamnat tot cu executare. Decizie grea pentru instanta Inaltei Curti, tinand cont de faptul ca inculpatul este un fost coleg de breasla, iar sotia lui este inca judecator.

In caz ca Voicu va primi inchisoare cu suspendare sau va fi achitat, sederea de 1 an si 4 luni in arest preventiv va deveni o povara pentru completul care a decis acest lucru, iar acum va trebui sa-si justifice decizia.

O alta ipoteza ar fi condamnarea la o pedeapsa egala sau putin peste cat a stat in arest, ca sa poata iesi curand, dar acest lucru il vom afla peste 3 zile.

Cum insa decizia de vineri nu este definitiva, in caz ca inculpatii vor primi inchisoare cu executare, acestia o vor ataca la Completul de 5 judecatori ai ICCJ, iar cum vine vacanta judecatoreasca, abia in toamna va incepe procesul.

Rechizitoriu

Potrivit procurorilor DNA, “in anul 2009, inculpatul Catalin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Casuneanu in mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizand 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promitand ca in schimb va interveni pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal din cadrul ICCJ investiti cu solutionarea unui dosar avand ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacau si C.N.A.D.N.R. si-i va determina pe acestia sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale la care Costel Casuneanu era asociat”.

Banii ar fi ajuns la judecatorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu sa intervina pe langa magistratii Sectiei Contencios administrativ si fiscal in sprijinul companiei lui Casuneanu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.