Încă 43 de „naşi” de tren, la Parchetul Braşov. 31 au fost reţinuţi de anchetatori

La sediul Parchetului Tribunalului Braşov au fost aduşi la audiere, luni, alţi 43 de angajaţi ai CFR de la regionalele Bucureşti, Braşov şi Cluj, 31 dintre ei – 5 inspectori de la supracontrol şi restul controlori şi şefi de tren – primind ordonanţe de reţinere sub acuzaţia de luare de mită, iar unii şi pentru că îşi anunţau colegii atunci când erau programate controale în trenuri. Un prim lot de „naşi” de la CFR a fost audiat joi, iar din cele 81 de persoane 70 au fost trimişi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Tribunalul Braşov a decis încă că ei pot fi cercetaţi în libertate, interzicându-le doar să nu părăsească ţara.

Probele anchetatorilor sunt dublate de înregistrări video cu tehnică specială, şpăgarii fiind filmaţi în timp ce luau mită de la pasageri. În cauză s-au înregistrat, până în acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), aşa că „naşii” vor avea de returnat tot ce-au incasat ilegal în ani de zile.

Printre cei audiaţi luni sunt şi inspectori de specialitate (supracontrol) de la regionalele SNTFC CFR Călători SA Bucureşti (3 persoane), Braşov (5 persoane) şi Cluj (o persoană). Ei sunt suspectaţi că au luat mită în formă continuată de la partidele de tren (conductori şi şefi de tren) pe care le controlau şi de la care primeau diverse sume de bani, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor lor de control şi al anunţării controalelor planificate asupra partidelor de tren.

Potrivit Parchetului, în sarcina inspectorului din cadrul Regionalei Cluj se reţine, în plus, infracţiunea de abuz în serviciu – asimilată infracţiunii de corupţie -, prin faptul că şi-a încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu, în înţelegere cu revizorul central Cioncan Valentin, întrucât nu a amendat călătorii fără bilet identificaţi pe rutele controlate, prejudiciind astfel bugetul SNTFC “CFR Călători” SA şi “asigurând un folos material pentru sine şi pentru revizorul central Valentin Cioncan (reprezentat din sume de bani primite cu titlu de mită de la călătorii frauduloşi)”.

Inspectorii de la supracontrol – Regionala Bucureşti sunt suspectaţi şi de comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, deoarece aceştia „determinau partida de tren să nu trateze corespunzător călătorii frauduloşi”.

Cei puşi să controleze anunţau controalele

Totodată, aceştia, având acces la informaţii nedestinate publicităţii privind controalele ce se făceau pe anumite rute, controale ce vizau identificarea şi tratarea potrivit legii a călătorilor frauduloşi, anunţau partidele de tren (şefi de tren şi conductori de tren) cu privire la efectuarea acestora, în scopul sprijinirii grupării infracţionale aşa încât să nu se ajungă la deconspirarea activităţilor lor şi pentru a asigura folosul material rezultat din aceste activităţi.

“Din cercetările făcute în cauză a rezultat că astfel de fapte săvârşite de personalul din cadrul SNTFC CFR Călători SA au o frecvenţă cu totul deosebită reprezentând un fenomen generalizat de corupţie în sânul societăţii comerciale naţionale, în legătură cu activităţile de verificare a documentelor de călătorie, până în vârful ierarhiei profesionale din structura respectivă a societăţii. Cercetările vizează peste două sute de persoane angajaţi ai societăţii, având calitatea de personal de tren (conductori şi şefi tren), inspectori şi revizori de specialitate din cadrul Revizoratului General Siguranţa Circulaţiei, astfel cum rezultă din următoarea ierarhie profesională: revizor general, revizor, revizori regionali şi inspectori”, potrivit Parchetului.

Purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procuror Alina Popescu, a declarat că audierile se vor finaliza luni seară în jurul orelor 22.00, apoi dosarul va fi întocmit şi trimis Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru persoanele audiate.

Cel mai probabil, judecătorii vor lua o decizie în cursul zilei de marţi.

Audierile vor continua şi în zilele următoare, având în vedere că în acest dosar complex, numărul persoanelor cercetate este de 200. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.