UPDATE! Încă un senator apărat de colegi în faţa DNA: Marius Isăilă îi dezbrăca în toalete pe cei de la care lua şpagă

Senatorii jurişti au amânat astăzi, până în 28 mai, luarea unei decizii privind solicitarea DNA de arestare preventivă a colegului lor pesedist Marius Isăilă. În referatul procurorilor se arată că Isăilă discuta în toalete şi îşi dezbrăca interlocutorii pentru a verifica dacă au aparatură de ascultare. Cu toate acestea, el a căzut în plasa anchetatorilor DNA, care îl acuză de trafic de influenţă. Concret, senatorul a fost denunţat, pe parcursul cercetărilor, de „intermediarul” Cătălin Cristescu, pe care l-a folosit pentru a obţine aproximativ 200.000 de euro din trafic de influenţă, dar şi de „prietenul” şi consilierul său parlamentar, Ştefan Cristian Ene.

UPDATE 2 iunie: Plenul Senatului a decis cu 104 voturi “împotrivă”, 15 “pentru” și un vot anulat ca Isăilă să nu fie arestat preventiv. Votul a fost secret, cu bile.

“Mă aflu în fața dumneavoastră într-un moment crucial al existenței mele, într-un moment de tensiune emoțională maximă. După cum știți, DNA a cerut arestarea mea. Nu ridicarea imunității, așa cum probabil ar fi fost normal, ci direct arestarea. De votul dumneavoastră de astăzi, de avizul dumneavoastră depinde nu numai evoluția mea profesională, socială și politică viitoare, ci și posibilitatea de a sta alături de copiii mei”, le-a spus Isăilă colegilor, în plen.

Cristescu şi Ene au colaborat cu procurorii DNA pentru a proba infracţiunile comise de senatorul PSD Marius Isăilă. Cristescu a participat la organizarea flagrantului lui Ene, iar Ene, la rândul său, s-a lăsat prins pentru a completa probele: două infracțiuni, ambele în formă continuată, de trafic de influenţă (două acte materiale) și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (tot două acte materiale). 

Cazul senatorului PSD Marius Isăilă se afla pe masa Comisiei juridice din Senat încă din 10 aprilie, care a stabilit însă ca termen data de 29 aprilie pentru a propune plenului Senatului o rezoluţie pentru încuviinţarea arestării preventive sau respingerea solicitării formulate de DNA.

Astăzi însă, el nu s-a prezentat la comisie, astfel că nu a putut fi audiat. Propunerea de amânare a trecut cu 5 voturi “pentru” şi 3 “împotrivă”, a anunţat preşedintele comisiei, Cătălin Boboc, precizând că nu era nevoie ca Isăilă să fie prezent pentru a se lua o decizie.

Infracţiuni repetate

În referatul prin care cer avizarea arestării preventive, procurorii arată că solicitarea de arestare preventivă a lui Marius Isăilă este justificată de faptul că au fost constatate „repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani”.

DNA mai susţine că senatorul PSD a încercat să afle date nedestinate publicităţii, despre posibile cercetări ce s-ar fi putut efectua faţă de persoana sa de către organele judiciare.

De la ANAF, în Senat

Procurorii precizează că Marius Isăilă a ocupat o serie de funcţii în sistemul public de finanţe, fiind director în Administraţia Financiară Sector 5, director adjunct al Direcţiei de Control din cadrul ANAF, şef serviciu în Ministerul de Finanţe, la Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 să fie ales senator.

Potrivit sursei citate, în 2012, Isăilă ar fi solicitat o mită în valoare de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a controlului ANAF, el fiind la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor. Actualul senator PSD, alături de consilierul său Ştefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, în vreme ce un intermediar al mitei a obţinut 20.000 de euro din suma totală.

Intermediarul, comisar la Garda Financiară

Intermediarul, Cătălin Cristescu, era comisar în cadrul Gărzii Financiare şi reprezenta legătura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, deţinător al firmei SC Dave Research SRL.

Ca urmare a faptului că situaţia controlului ANAF la firma omului de afaceri nu fusese rezolvată, dar şi sub pretextul că de fapt ar fi fost vorba de o nouă verificare asupra firmei, lui Timofanovici i s-a solicitat o nouă sumă, de 150.000 de euro. În iulie 2012, omul de afaceri realizează un denunţ la DNA, în care pune la dispoziţie inclusiv o serie de înregistrări ambientale în susţinerea demersului.

Procurorii au dispus ulteror interceptarea comunicărilor dintre Timofanovici şi Cristescu, intermediarul folosit de Isăilă şi Ene, în cursul cărora s-au confirmat plata mitei de 200.000 de euro cât şi solicitarea făcută pentru o nouă sumă, de 150.000 de euro.

Supravegherea întâlnirilor dintre cei doi a fost realizată inclusiv prin mijloace audio-video, cu scopul pregătirii unui flagrant. Demersul a eşuat în cele din urmă, ca urmare a unei scurgeri de informaţii din cadrul DNA.

Intermediarul Cătălin Cristescu este pus sub învinuire, iar după aplicarea sechestrului şi începerea urmăririi penale acesta se decide să colaboreze cu procurorii. El a oferit declaraţii care confirmă infracţiunile suspectate de procurori cu privire la intermedierea realizată de acesta în scopul soluţionării favorabile a controlului ANAF pentru firma lui Timofanovici.

Flagrantul, cu Ene

Procurorii au reuşit ulterior, cu ajutorul lui Cristescu, să realizeze un flagrant, în martie 2014, în care Ene primeşte suma de 20.000 de euro cu scopul ca senatorul Isăilă să-i faciliteze câştigarea concursului pentru un post în Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Prins în flagrant, Ene decide să colaboreze cu procurorii şi confirmă infracţiunile în care au fost implicaţi atât el, cât şi senatorul Isăilă. De asemenea, Ene participă la operaţiuni de supraveghere în calitate de colaborator al DNA, redactând, instigat de senatorul PSD, un contract de împrumut fals, prin care să şteargă urmele mitei de 20.000 de euro primită de la Cristescu. În acest fel, procurorii au probat infracţiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În argumentaţia procurorilor pentru încuviinţarea solicitării de arestare preventivă a senatorului Isăilă se precizează că infracțiunea săvârșită de inculpat este sancționată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, iar activităţile infracţionale ale acestuia „relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacţie negativă – în contextul actual al diminuării încrederii populaţiei în instituţiile bazale ale statului român”.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.