Inchisoare cu executare in dosarul Postei Romane

Dan Mihai Toader, fostul director general al Companiei Posta Romana, si Emanoil Lepadatu, fost director economic, au fost condamnati, luni, de Tribunalul Bucuresti, la 6 ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Maricel Pacuraru la 8 ani de inchisoare cu executare, in dosarul politelor de asigurare pentru angajati. Tribunalul Bucuresti l-a mai condamnat in acest dosar si pe Niculae Pintilie, administratorul societatii Continental Asig, la 6 ani de inchisoare cu excutare. Totodata, Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a CNPR, Iulian Ditcov, administrator la Genius Network, Daniela Moisa, administrator la Pronova si Lucian Beschea au primit pedepse de cate 5 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Potrivit anchetatorilor, in 26 iulie 2005 a fost fondata SC Imopost Developments SA, ca parteneriat intre CN Posta Romana SA, SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice. Scopul declarat al noii companii era demolarea unei cladiri aflate in proprietatea Postei si ridicarea in locul ei a unui imobil cu birouri si spatii de cazare. Proprietatea (fostul sediu al Ministerului Industriilor), situata in Calea Victoriei 133-135, consta intr-o cladire expertizata ca prezentand risc seismic ridicat si intr-un teren de 13.000 de metri patrati si a fost adusa de CNPR drept aport de capital la constituirea Imopost.

Procurorii sustin ca 3 dintre directorii din acea vreme ai Postei (Dan Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu) au subevaluat intentionat imobilul. Ei ar fi utilizat in acest scop firma de profil Topcadex 99 SRL, apartinand lui Ioan Folfa, pretul cladirii si terenului fiind estimat la un nivel cu 3,6 milioane de euro sub cel real. Mai mult, Ioan Folfa ar fi falsificat semnatura unui expert judiciar din cadrul firmei sale si ar fi aplicat abuziv stampila acestuia pe respectiva evaluare.

Pe rolul Curtii de Apel exista, la acea data, un litigiu cu privire la dreptul de proprietate al Postei Romane asupra terenului, respectiv acesta facea parte din categoria bunurilor proprietate publica ale statului si, in concluzie, nu putea fi instrainat. Cu toate acestea, Zsolt Nagy, pe atunci ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, institutie care detinea pachetul majoritar de actiuni al CNPR, „a initiat si a avizat proiectul unei hotarari de guvern cu caracter retroactiv asupra dreptului de proprietate a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, in vederea promovarii intereselor private ale consortiului format din SC Procema SA si SC Comnord SA”, spun anchetatorii.

Tudor Chiuariu, implicat

La scurt timp, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, “a avizat acest proiect de hotarare de guvern cu ignorarea opiniei specialistilor din subordine care sustinusera ca acest demers este ilegal”, arata procurorii.

„Cei doi ministri de resort au avizat acest proiect in regim de urgenta, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative si a prevederilor legale care stabileau ca trecerea unui imobil din proprietate publica in proprietatea privata a statului se putea face numai printr-o hotarare care sa prevada expres acest lucru”, se mai precizeaza in rechizitoriu.

Prejudiciul in acest dosar este evaluat la peste 8,6 milioane euro.

Fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu afirma, pe 15 februarie, ca dosarul Posta, in care este invinuit, reprezinta “o razbunare” a procurorului Doru Tulus si a spus ca toate actele efectuate in acest dosar impotriva sa sunt lovite de nulitate absoluta intrucat au fost efectuate de procurori aflati in stare de incompatibilitate. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.