Evazioniştii cu fier vechi de 1,8 mil euro, arestaţi

Adrian Filer, fost adjunct al fostului şef al Poliţiei Hunedoara în perioada 1998-2005, şi oamenii de afaceri Florin Gheorghe Uscatu, fost finanţator al echipei de fotbal Corvinul 2005, şi Dorin Cupeţiu au fost arestaţi preventiv în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de 1,8 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri dimineaţă, de Tribunalul Alba, instanţa a admis propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile făcute de procurorii DIICOT Alba Iulia pentru cei trei.

Potrivit sursei citate, Cupeţiu este acuzat de constituirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, delapidare, fals la legea contabilităţii. Filer este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, iar Uscatu a fost arestat pentru sprijinire a unui grup infracţional şi evaziune fiscală. Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.

Cei trei au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Alba Iulia marţi, în urma unor descinderi care au vizat destructurarea un grup infracţional format din 11 persoane suspectate de evaziune fiscală şi delapidare.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.

Societăţile intermediare controlate de membrii grupării facturau mărfurile achiziţionate din UE către firmele beneficiare fără calculul legal al TVA datorată bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând astfel o fraudă de tip “carusel”.

În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor. Prejudiciul produs de membrii grupării în acest mod a fost estimat la 1.800.000 de euro.

Adrian Filer a fost adjunct al fostului şef al Poliţiei municipiului Hunedoara în perioada 1998 – 2005, iar după ce s-a pensionat a devenit administratorul unei societăţi care deţine şi un centru de colectare a fierului vechi. Florin Gheorghe Uscatu este fost finanţator al echipei de fotbal de liga a II-a Corvinul 2005. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.