UPDATE! Înjurătura lui Mazăre la adresa procurorului se lasă cu plângere penală formulată de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a formulat un denunţ împotriva primarului Radu Mazăre, pentru „săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal”, după ce acesta l-a înjurat într-un discurs la Congresului PSD, vineri, 12 septembrie, pe procurorul care îi instrumentează cel mai recent dintre dosarele de corupţie pe care edilul Constanţei îl are, respectiv cel cu şpaga de 175.000 de euro luată prin conturile unor firme off-shore, ca să li se piardă urma.

UPDATE 3 octombrie: Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem (pentru faptă) în cazul plângerii penale depuse de DNA împotriva primarului Constanței, Radu Mazăre.

Radu Mazăre a afirmat atunci că “nimeni nu ştie dacă va fi liber mâine sau poimâine” şi că “orice persoană publică poate fi ridicată cu mascaţii în orice clipă”:

“Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum 5 luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de 5 luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii”, a acuzat el.

Mazăre a continuat la microfon cu o înjurătură – ce nu poate fi reprodusă – la adresa procurorului. În acel moment, el a fost aplaudat îndelung de toţi pesediştii prezenţi în sală.

Primarul Constanţei i s-a adresat apoi procurorului, tot la microfon: “Când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie. De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca să trăim într-o ţară normală”.

Înjurătură reluată în direct la Antena 3

Astăzi, la emisiunea Alessandrei Stoicescu de la ora 15.00 la Antena 3, Mazăre a reluat în direct înjurătura, fără ca regia de platou să mai apuce să pună “bip”. El a justificat că este o reacţie neaoşă şi a repetat că nu se simte vinovat.

Mazăre a continuat spunând că nu înţelege caracterul de urgenţă al ridicării lui, cu mascaţii, de către procuror, în 8 aprilie a.c..

Redăm integral comunicatul DNA:

“Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanţa Mazăre Radu Ştefan, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat, faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal.

Denunţul a fost formulat în temeiul dispoziţiilor art. 290 combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare.

În fapt, s-au constatat următoarele: 

Mazăre Radu Ştefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie 

La data de 12.09.2014, potrivit relatărilor apărute în mass media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: 

„Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal.“

Potrivit dispoziţiilor art. 276 C.pen., este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.

Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar.

Totodată, împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză”.

CSM: Invectivele lui Mazăre au depășit limitele admisibile ale discursului politic

La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că „prin invectivele adresate de către primarul Constanței unui procuror DNA s-au depășit limitele admisibile ale discursului politic”

CSM reamintește că, potrivit art. 30 alin (6) din Constituția României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

“Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor celor implicați în activități cu caracter public, generate de apropiata campanie electorală, să manifeste rezerve în discurs în raport cu activitatea de judecată sau de urmărire penală, pentru a nu lăsa impresia că folosesc aceste teme în luptă politică”, se punctează în comunicatul remis astăzi.

Băsescu: Înjurarea procurorilor, emblema PSD

Sâmbătă, la o zi după înjurătura lui Mazăre, preşedintele Traian Băsescu a declarat: ”Chestiunile legate de înjurarea procurorilor sunt o emblemă a PSD”. ”Uneori te simţi nedreptăţit (…) dar asta nu înseamnă că poţi să înjuri un procuror”, a adăugat şeful statului, subliniind că procurorii îşi fac muncă şi că este în vigoare o legislaţie care îi face responsabili şi pentru abuzuri.

”Mai de discutat nu este înjurătura lui Radu Mazăre, pentru că el atâta minte are şi nu te poţi aştepta la altceva. Mai grav este că o masă de oameni aflaţi în faţa lui îl aplaudă în loc să se ridice şi să-l dea afară”, a arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că ura împotriva statului, a legii este ”o caracteristică a PSD”: ”Ei vor legea să o facă pentru ei, neamurilor lor, dar nu pentru ţară. Ăsta e obiectivul lui Ponta şi ai lui, câştigarea Preşedinţiei pentru a pune sub control justiţia”

Preşedintele a arătat, totodată, că nu e nicio deosebire între cum gândesc Ponta şi Voiculescu sau Cătălin Voicu: ”Aceesta este semnalul îngrozitor, e ca un giulgiu aruncat peste ţară: mentalitatea PSD cu privire la lege şi justiţie”.

Premierul Victor Ponta nu a avut până acum nicio reacţie în urma înjurăturii lui Mazăre de la microfon.

Amânări la nesfârşit în dosarul retrocedărilor ilegale

Dosarul  privind retrocedările ilegale operate de Mazăre este amânat de 6 ani. Este drept că la ultimul termen, în 2 septembrie, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat încă 2 săptămâni, pentru ca inculpatul şi cei 36 de complici ai săi din dosar – printre care şi fugarul Nicuşor Constantinescu – să răspundă obiecţiilor formulate de procurorul DNA împotriva expertizei terenurilor. Aşadar, mâine, 16 septembrie, va fi un nou termen de judecată la CAB.

Dosarul a fost trimis instanţei în 2008 de DNA, iar în aprilie 2013, după 5 ani de judecată, inculpaţii au cerut o expertiză a terenurilor, care, iată, a dus la amânarea cu 1 an şi 5 luni (9 termene) a judecării dosarului numai pe tema expertizei.

Dar iată faptele din dosar: în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 “au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul”.

“Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape 1 milion de metri pătrați”, susțin anchetatorii.

DNA a anunţat în 5 februarie a.c. că Mazăre este urmărit penal în 3 noi dosare pentru restituiri ilegale de terenuri.

În 26 iunie, DNA a extins urmărirea penală faţă de Radu Mazăre în dosarul retrocedărilor ilegale, în anchetă fiind incluse acum şi două suprafeţe de teren aflate sub clădirea Cazinoului din Mamaia.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.